+ Meer informatie

Hevige rassenrellen Ln wijk Zuid-Londen

Tientallen politieagenten gewond

2 minuten leestijd

LONDEN — In de Londense wijk Brixton is het ondagavond opnieuw tot ongeregeldlieden gekomen, londerden overwegend niet-blanke jongelui leverden evechten met de politie, staken auto's in brand en lunderden winkels.

Zaterdagavond was Brixton, een TJk in Zuid-Londen, waar veel VVesndiërs wonen, al het toneel geweest an een massale vechtpartij tussen onBveer duizend kleurlingen en een' leer dan duizend man sterke politielacht, die werd bekogeld met stenen, essen en benzinebommen. Ook leden an de brandweer, die herhaaldelijk loest uitnikken om aangestoken randen te bestrijden, werden gemoisteerd. Twee ziekenbroeders liepen erwondingen op toen zij door een roep oproerkraaiers uit hun ambumce gesleurd en mishandeld werden. van de oproerpolitie in veiligheid trachtten te stellen door zijstraten in te vluchten. Tegen het eind van de avond had de politie ongeveer zestig arrestaties verricht. Twaalf politieagenten moesten zich voor verwondingen onder medische behandeling stellen.

Pers wil onderzoek

De ongeregeldheden van zondag waren niet zo ernstig als die van zaterdag. In totaal raakten 245 mensen gewond, van wie 203 politie-agenten; 124 personen werden gearresteerd. De Britse pers eist een diepgaand onderzoek naar de rellen en de oorzaken ervan, ken, Minister van binnenlandse zaWilliam Whitelaw, die zondag een bezoek bracht aan de'^^^S; zal vandaag een verklaring afleggen in het Lagerhuis. Scotland Yard is inmiddels begonnen met een onderzoek. Het hoofd van politie in,Londen, Sir David McNee zinspeelde 'erop dat de rellen konden zijn veroorzaakt door agitatoren van buiten Brizton. Onder de brandstichters en plunderaars zijn ook blanken gesignaleerd.

Leiders van de West-Indische gemeenschap ontkenden dat er sprake was van agitatie van buitenaf. Volgens hen veroorzaakte de politie de rellen omdat die de West-Indiërs herhaaldelijk lastig viel. Een dominee uit de wijk verklaarde „als de politie hier weg zou gaan, zou de hele zaak vanzelf langzaam aflopen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.