+ Meer informatie

„Bovag-plan in strijd met Wet mededinging"

Economische Zaken eist duidelijkheid

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Er bestaat een grote kans dat het Bovag-plan om twee kwartjes te rekenen voor het elektronisch betalen bij tankstations door het ministerie van economische zaken wordt verboden. Het ministerie wil binnen tien dagen van de Bovag informatie over de zaak, om te kunnen kijken of het algemeen belang in het geding is.

dwijnt de mogelijkheid voor pomphouders om onderling te concurreren en dat zou strijdig kunnen zijn met de Wet economische mededinging. Kosten doorberekenen mag, maar niet via gezamenlijke afspraken.

Staatssecretaris Van Rooy van economische zaken liet tijdens de behandeling van haar begroting, eind oktober, weten dat het kabinet scherper gaat optreden tegen kartelvorming in Nederland. De huidige wet biedt volgens haar voldoende instrumenten.

Zaak van gewicht

De directeur mededinging van Economische Zaken, drs. H. de Ruijter, heeft uit de berichten rond het Bovag-plan de indruk gekregen dat hier sprake is van een afspraak die een mededingingsregeling inhoudt in de zin van de Wet economische mededinging. Hij wijst de Bovag er in een brief op dat een dergelijke afspraak binnen een maand na het tot stand komen aangemeld dient te worden bij het ministerie van economische zaken.

De Ruijter vindt „de materie van zodanig gewicht", dat hij de Bovag op grond van de wet vraagt hem binnen tien dagen „te informeren over van deze zaak, teneinde te kunnen beoordelen of hier sprake is van een situatie die strijd oplevert met het algemeen belang".

De Bovag ziet volgens een woordvoerder geen enkele strijdigheid tussen het duurder maken van het elektronisch betalen aan de pomp en. de Wet economische mededinging. „Het enige dat wij doen is het doorberekenen van de kosten die ons door de banken worden opgelegd. Dat is geen prijsafspraak".

De woordvoerder benadrukt dat de verhoging van 50 cent, die per 1 januari moet ingaan, nog niet zeker is. Er zal eerst overlegd worden met de banken en de oliemaatschappijen. De Bovag wil dat die een deel van de kosten voor hun rekening nemen.

ISOPOOL B.V.

Glashandel Glasmontage

05712-74450

73426

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.