Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Dagen van goede boodschap - pagina 115

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Dagen van goede boodschap - pagina 115

I. In den kerstnacht

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

..GIJ

Niet ting

al

bij

wat oud

is

ZULT HET 0U1)£ ETEn/'

staat

dan ook

in der

107

menseben schat-

bet nieuwe ten acbter.

Zie maar wat sommen er in onze moderne dagen besteed worden voor oude schilderstukken, voor oud porselein, oud zilverwerk of oude gesneden meubelen. Laat u maar vertellen door deskundigen, boe men er op uit is, om u bet pas ge-, maakte voor oud in de hand te stoppen. Merk er maar op, boe de o/^r/^-.jbouwtrant weer wordt nagebootst, en de onde sieradiën steeds klimmen in waarde. Doch wat bovenal oud beter dan nieuw is, noemt de

den wijn, en vermeldt hoe menschen schatting de oude beter is.

Schrift zelve, als ze spreekt van in der

Spijs en

derft

door

versober de

drank staan daarin tegen elkaêr over. Spijs beoud te worden, en hoe frisscher en jonger en spijs,

wijn niet alzoo.

En

bij ver-scJie

voor des te kostelijker geldt

vruchten ouden wijn

Maar

te drinken, is bet

saam verbinden van spijs en drank. Wijn beeft een verborgen kracht in liggen

ze.

de

Die bederft niet, maar wint door oudheid.

eerst naar buiten treedt.

Maar

eêlste

zich, die bij het lange spijs beeft

een ver-

borgen kiem van bederf in zich, die, zoo het lang duurt, de spijs vernielt en doet vergaan. Het eélste is dus oud het best; en bij langen duur goed te blijven en zelfs beter te worden, is merk van hooge deugdelijkheid en voortretfelijkbeid.

Vandaar, dat de Heere tot Israël, ter voorspiegeling van Gij zult het oude eten !" wat naar ongekenden zegen, zei den kantteekenaar zeggen wil Uw spijs die God u schenken zal, zal zóo uitnemend en kostelijk wezen, dat ze, evenals de wijn, door oudheid eer winnen dan verliezen zou. En Jezus, dit op het geestelijke overbrengende, sprak eveneens van ,/een spijs, die niet vergaat, maar blijft." :

/,

:

Wat oud toch goed blijft, toont duurzaamheid te bezitten en draagt dus de schaduw van de eeuwigheid aan zich. In God den Heere is nooit iets nieuw, maar alles eeuwig oud, nog ouder dan de duur der eeuwen is.

Dit artikel werd u aangeboden door: Vrije Universiteit Amsterdam

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 januari 1887

Abraham Kuyper Collection | 150 Pagina's

Dagen van goede boodschap - pagina 115

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 januari 1887

Abraham Kuyper Collection | 150 Pagina's