Vóór de consistorie
De Koster
We zijn ons veel te weinig bewust welke geweldige dienst de koster bewijst. Hij maakt alles klaar en rekent op alles. Hij moet op alles voorbereid zijn en moet alles kunnen opvangen.
Er is één punt waarop de koster beslist ondergewaardeerd wordt. Dat is zijn zwijgzaamheid. Hij moet kunnen zwijgen. Als er na de dienst eens wat lang nagepraat wordt, moet hij niet laten blijken aan familie of kennissen dat er blijkbaar iets uitgepraat moest worden. Wanneer de kerkeraadsvergadering eens wat langer dan gewoonlijk duurt, mag hij niet de indruk wekken dat er moeilijkheden in de kring van de kerke-raad zijn.
Als de gezichten wat ernstiger zijn en de sfeer wat meer gespannen is dan gewoonlijk, wanneer hij de koffie brengt, mag hij er het zijne van denken. Maar hij mag daarover niet spreken.
Er zijn kosters die verhalen zouden kunnen doen. Maar u hoort ze van hen niet. Daar hebt u de mannen van het echte gilde. Ze weten veel meer dan de kerkeraadsleden zich bewust zijn. Ze merken ook veel meer. Ze leiden uit kleine dingen grote zaken af; en vaak niet ten onrechte. Maar ze houden het voor zich. Ze praten er als rechtgeaard koster niet over. Ze mogen zelfs niet laten merken of de preek slecht viel.
Hebt u de waarde van de koster wel eens onder dit gezichtspunt bekeken? Hij is kind in huis bij de kerkeraad en staat er toch altijd weer buiten. Om dankbaar voor te zijn, als je een koster hebt die in praktijk brengt wat een goede koster kenmerkt: horen, zien en ……zwijgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 mei 1971
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's