COLUMN: HOUD HET GEZOND!
Geen plaats
Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg kan per jaar maximaal 1500 patiënten verplegen op de Intensive Care afdeling. Toch kloppen er meer mensen in nood aan de voordeur van het ziekenhuis. Maar dat is vaak tevergeefs, want wegens plaatsgebrek moeten noodgedwongen ongeveer 400 patiënten per jaar worden geweigerd. Daardoor kunnen patiënten blijvende schade aan de gezondheid oplopen.
De inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de heer Kingma, gaf in het tv-programma NOVA toe, dat hij van de situatie op de hoogte was. Op de lange termijn zouden alle problemen wel opgelost worden. Ondertussen is het beste advies dat de specialisten strengere criteria gaan toepassen bij het selecteren van de patiënten die tot de schaars beschikbare bedden toegelaten worden. Kortom: de sterken moeten voorrang krijgen, want de zwakken houden de bedden te lang bezet. Bovendien is het risico op overlijden bij de meest kwetsbare patiënten het grootst. Ze houden de weinige plaatsen het langst bezet en het uiteindelijke resultaat valt ook nog tegen.
Er kunnen zich situaties voordoen waarin er niet aan valt te ontkomen om keuzes te maken waar leven en dood mee gemoeid zijn. Denk bijvoorbeeld aan grote rampen en oorlogssituaties. Mensen van de brandweer, politie en de ambulancediensten kunnen dan noodgedwongen voor de keuze komen te staan wie ze het eerst zullen helpen. Door het helpen van de een, komt de hulp voor een ander te laat.
Is het in Nederland nu werkelijk zover gekomen dat dit soort ‘oorlogsgeneeskunde’ in gewone ziekenhuizen moet worden toegepast? Dan is de gezondheidszorg zelf ziek.
Veel plaats
De hoofdredacteur van het wetenschapsmagazine ‘Natuur & Techniek’, dr. J. van den Broek, vraagt zich af welke kant het uit gaat met het klonen van mensen.
De medische wetenschap is in staat gebleken een menselijke embryo te klonen. Dat roept veel vragen op. Is je kloon je zoon? Is het je tweelingbroer? Moet therapeutisch klonen toegestaan worden om de weg vrij te maken voor nieuwe behandelingen van ernstige ziekten zoals diabetes, Alzheimer, Parkinson? Is het belang van een goede gezondheid niet veel groter, dan de (mogelijke) ethische bezwaren tegen klonen?
Zonder dat het met zoveel woorden wordt gezegd, geeft het standpunt van dr. Van den Broek weer wat veel breder leeft: een goede gezondheid is het hoogste goed. Daar moet alles voor wijken.
Welke plaats
Maar ook al is je gezondheid je hoogste goed, in Tilburg kom je er niet meer in. Na de 1500-ste patiënt op de Intensive Care zit de deur gewoon dicht. Geen plaats.
Zou het zo langzamerhand geen tijd worden om met andere ogen te kijken naar onze gezondheidszorg? Gezondheid is niet het allerhoogste goed. Mensen in het rijke Westen kunnen grote offers brengen op het altaar van de gezondheid, maar in grote delen van de wereld ligt dat helaas anders. Gezondheid is heel belangrijk, maar het is niet alles. Er is meer. Er is een heil zo groot, dat geen oog het heeft gezien en in geen mensenhart is het opgeklommen. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen. Dan kan experimentele geneeskunde niet meer ontaarden in een grenzenloze jacht op het hoogste goed. Duidelijke ethische grenzen rond medisch handelen en geen dichte deuren bij de ziekenhuizen: dat lijkt me een mooi doel voor de volgende regering. Laten we ondertussen van de gezondheidszorg niet het allerhoogst en eeuwig goed verwachten, want daar hebben we een andere Koning voor nodig! Eén die missionair élan vraagt om het echte heil te delen met anderen. Eén die pastorale en diaconale zorg vraagt om kwetsbare mensen bij te staan in plaats van weg te sturen met de boodschap: ‘geen plaats’.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 2002
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 2002
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's