EÉN DRUK OP DE KNOP
Laatst woonde ik de jaarlijkse bezinningsbijeenkomst bij van het deputaatschap voor pastoraat in de gezondheidszorg, die deze keer als thema “Verslaving” had. Van te voren verwachtte ik niet iets nieuws te horen: vanuit mijn vroegere werk in het aanloophuis ben ik aardig op de hoogte van de diverse verslavingen en de problematiek die daar bij hoort. Dacht ik. Want ik werd behoorlijk verrast. Allereerst al door de inhoudelijke Bijbelstudie van ds. W.N. Middelkoop (in te zien via de website van het deputaatschap). Verder ook door de cijfers die neuroloog drs. F. Visscher noemde (725.000 mensen in Nederland aan alcohol verslaafd en meer dan 400 kinderen die per jaar in coma opgenomen worden).
Ik kwam op het puntje van mijn stoel te zitten toen dhr. J. Verwoerd van stichting De Hoop aan het woord kwam over internet- en gameverslaving. Dit zijn uiteraard vrij nieuwe verslavingssoorten maar niet minder gevaarlijk. Bij internetverslaving kunnen we ons allemaal wel iets voorstellen, denk ik. Mensen, die al hun (vrije) tijd achter hun pc zitten om sites te bekijken (hier kan ook pornoverslaving een rol spelen), te chatten of te gamen. Op dit ga-men werd iets dieper ingegaan en daar ben ik wel van geschrokken. De griezels liepen over mijn rug toen we een stukje van zo’n game te zien kregen: de inleiding bestond uit allerlei demonische wezens, voorzien van dito geluiden. Het eigenlijke spel bestond uit het uit de weg ruimen van tegenstanders: een druk op de knop en je kon een dode aan je lijstje toevoegen. De verslavingsdes-kundige wees ons er op dat aan gamen grote risico’s zijn verbonden omdat de games door de producenten verslavend worden gemaakt: iedere maand worden nieuwe ‘levels’ toegevoegd en omdat veel van die games samen met anderen, die ook achter hun pc zitten, gespeeld worden, neemt de groepsdruk enorm toe. Ook zijn er - zoals ik al aanstipte - demonische invloeden waar te nemen. De gevolgen van gameverslaving lijken veel op die van gokverslaving: er treden stemmingsbeïnvloeding en slaapproblemen op, er ontstaan conflicten en verwijdering in het gezin. En wat te denken van de morele kant van het ‘in een spel’ doden van mensen. Wat werkt dat uit als je daar elke dag mee bezig bent?
De heer Verwoerd gaf ons nuttige tips om verslaving tegen te gaan: samen in het gezin regels opstellen voor computergebruik, ook qua frequentie en duur; de pc in een gemeenschappelijke ruimte zetten (en dus niet op de kamer van de kinderen); de tijd nemen om er als gezin over te praten en last but not least zelf als volwassene het goede voorbeeld geven.
Wat denkt u: zou het niet goed zijn om op huisbezoek eens voorzichtig te informeren naar internet- en game-gebruik? Maar misschien doet u dat allang en weet u er veel meer over te vertellen dan ik. En laten we wel wezen: de computer is in ons dagelijks leven eigenlijk niet meer weg te denken en er zijn ook positieve kanten aan het internet. Zo is bijvoorbeeld de toegang tot allerlei kerkelijke stukken veel gemakkelijker. Toch hoop ik dat we met elkaar ook de donkere kant van ons pc-gebruik bespreekbaar kunnen maken en zo menigeen kunnen behoeden verstrikt te raken in een net waar je niet zo één, twee drie weer uit komt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 2010
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 2010
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's