MEER DAN HOUT EN STEEN
Er zijn boeken waar je met reikhalzend verlangend naar uitziet. Er zijn ook boeken waarvan je denkt: ik wilde voor een lief ding dat ze niet hadden hoeven te verschijnen. Om de eenvoudige reden dat het over een onderwerp gaat dat zozeer de schaduwen van de ontwikkeling van het geestelijk leven in Nederland blootlegt, dat je er koud van wordt. Zo’n ervaring had ik bij het lezen van het boek met bovengenoemde titel. Het gaat over kerksluiting, over opheffing van een kerkelijke gemeente en over de vraag wat er met de goederen (o.a. kerkgebouw) moet gebeuren.
Iedereen weet het en kan erover lezen: in grote steden zijn de PKN-gemeenten al tijden lang bezig met de vraag hoe zij kunnen komen tot een herverdeling van kerkgebouwen die aansluit bij de sterk verminderde behoefte daaraan. Toen wij als gezin in Eindhoven woonden, kwam ik elke week wel een paar keer langs een kerkgebouw dat eigendom was van de rooms-katholieke parochie. En ik zag het meer en meer verpauperen: er was geen eredienst meer, maar… de regels rond de wijding van gebouwen in de RKK verhinderden een herbestemming. Nu, zoveel jaar later, wanneer ik er langs rijd, zie ik dat het gedeeltelijk is opgeknapt. Hoe zou het er binnenin zijn…?
En in de kerken waartoe wij als ambtsdragers behoren kennen we ook het rijtje van gemeenten die het pijnlijke besluit moesten nemen om het gemeente-zijn in die plaats en rond dat kerkgebouw te beëindigen. Een kerkenraad ziet het aankomen, een classis leeft mee, je stelt het nog een poosje uit, maar op een gegeven moment kan de werkelijkheid niet meer ontweken worden.
Dit handboek gaat in op de vele vragen die dan naar voren komen en die om een antwoord roepen. Een van die vragen is in ons blad in het januarinummer 2012 aan de orde gesteld: de geestelijke begeleiding van de gemeenteleden in de route die leidt tot dat ingrijpende besluit en in de weg die daarop volgt, tot het moment van de laatste kerkdienst, én de periode daarna. Br. W. van der Lee maakte er een HBO-scriptie over op grond van praktijkervaring; zijn naam en die scriptie worden met regelmaat genoemd in dit handboek. Veel gedeelten zullen in de CGK minder aanspreken: ze gaan specifiek in op ingewikkelde structuren zoals die in de PKN of in de RKK aan de orde zijn. Maar heel veel is bruikbaar voor onze gemeenten: wat doen we met het kerkgebouw, zijn er beperkingen bij herbestemming? Hoe gaan we om met de rouwgevoelens die bij gemeenten zozeer naar boven komen? Hoe voorkomen we dat bij het beraad dat aan de ingrijpende beslissing vooraf gaat we ten onder gaan aan vele elkaar tegensprekende meningen? Hoe voorkomen we beschadiging van degenen die de verantwoordelijkheden dragen? Verder is er aandacht voor de laatste eredienst in het kerkgebouw. En dan de vraag hoe de gemeenteleden geholpen kunnen worden in het zoeken naar een andere gemeente.
Het is te hopen dat u het handboek niet binnenkort nodig hebt. Maar zo wel… kopen!
n.a.v. Harry Wisseling e.a, Meer dan hout en steen. Handboek voor sluiting en herbestemming van kerkgebouwen. Uitg. Boekencentrum Zoetermeer 2011, 312 blz., € 24,50.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 2012
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 2012
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's