AVONDMAAL NIEUWE STIJL?
Een tijdje geleden hebben we als gemeente voor het eerst samen met de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Leiden Avondmaal gevierd. Dat was natuurlijk een hele organisatie voor de beide kerkenraden en ze hadden hun best gedaan om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar in plaats van gesterkt kwam ik er teleurgesteld vandaan.
In onze gemeente is het de gewoonte om op de traditionele manier het Heilig Avondmaal te vieren. Dat wil zeggen: met een gedekte tafel waaraan we gaan zitten. Ik heb na de tijd begrepen dat onze vrijgemaakte broeders en zusters naar voren lopen en staand het brood en de wijn ontvangen. Daar was nu ook voor gekozen. In lange rijen liepen we naar voren waar drie ouderlingen stonden met een schaal brood en even verderop drie ouderlingen met een beker wijn. Al lopend aten we het brood en – ik bedoel dit niet oneerbiedig – spoelden het weg met een slok wijn. De woorden ‘neemt, eet, dit is Mijn lichaam’ etc. waren voor de tijd uitgesproken en daardoor verklonken. Vooraf was er een preek en werd een voor mij onbekend en zeer verkort formulier gelezen. Na de tijd was er geen nabetrachting en geen afsluiting met het formulier, maar zongen we enkele verzen uit Ps. 103.
Weer thuis ging ik bij mezelf te rade waarom ik me zo van slag voelde. Ik had toch wel meer het Avondmaal op een andere manier gevierd, zij het niet zo.
Ik denk toch dat het eraan ligt dat het wezenlijk bij de viering van het Heilig Avondmaal hoort dat de gemeente zittend aan de tafel het brood en de wijn ontvangt. En dat er bij elke tafel opnieuw de instellingswoorden klinken. Het Nieuwe Testament beschrijft ons niet voor niets het Avondmaal als een maaltijd, waarbij Jezus Zelf de Gastheer is. Het is wezenlijk dat je samen aan tafel zit en zo de gemeenschap beleeft. Het is ook wezenlijk dat er rust heerst; een rust waarin ieder de weldaden kan genieten die hij/zij ontvangt en ervaart.
Tenslotte is het voor mij duidelijk geworden hoe mooi de afsluiting van het (oude) formulier is. Wat mij betreft onvervangbaar: ‘Loof de HEERE, mijn ziel en al wat in mij is Zijn heilige Naam’. Dat wat er dan door je heen gaat, ervaar je niet door het zingen van de berijmde verzen.
Ik denk dat bij de organisatie de tijdsfactor een grote rol gespeeld heeft. De dienst mag niet te lang duren… Maar daarom hoef je nog niet te kiezen voor een lopend Avondmaal.
Ik ken grote gemeenten waar ze lange tafels opstellen met eventueel nog een bank erachter, zodat je toch het gevoel hebt aan tafel te zitten. Het blijft dan bij 4 á 5 tafels, waardoor de dienst niet teveel uitloopt. Ik wens alle kerkenraden, die zich voor de taak gesteld zien de viering van het Heilig Avondmaal (opnieuw) vorm te geven veel wijsheid toe en de tijd om alle aspecten in rust te overdenken!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 2013
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 2013
Ambtelijk Contact | 16 Pagina's