Felle bliksemschichten
‘Felle bliksemschichten schieten door de lucht. Meteen daarop klinkt een daverende donderslag. Angstig krimpt een jongeman in elkaar.’
Zo begint het hoofdstuk over Luther in het eerste deel van het boek De kerkgeschiedenis in 100 verhalen. In vijftig verhalen van elk vier bladzijden vertelt Gisette van Dalen de kerkgeschiedenis van de apostolische tijd tot en met de vroege reformatie. De verhalen zijn spannend en boeiend om te lezen. Van Dalen gebruikt korte zinnen en eenvoudig taalgebruik. Haar doelgroep mogen dan wel kinderen zijn, ook voor volwassenen die op een ontspannen manier kennis willen maken met de kerkgeschiedenis is dit boek een aanrader.
De opmaak van het boek zit goed in elkaar. Elk verhaal, dat meestal over een persoon gaat, begint met een spannende inleiding. Op die manier word je het verhaal ingetrokken. Op de tweede pagina staat steeds een afbeelding, waardoor je een beeld krijgt bij het verhaal. Op de derde en vierde pagina staat een overzichtelijke tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. In gekleurde vlakken wordt bij elk verhaal extra informatie gegeven.
Helaas is de keuze voor de personen die behandeld worden eenzijdig. De personen uit de vroege reformatie krijgen bovenmate grote aandacht in vergelijking met die van de eeuwen daarvoor. De eerste 25 hoofdstukken van het boek beslaan 1200 jaar tijd, terwijl de laatste 25 hoofdstukken maar 200 jaar tijd beslaan.
Belangrijke personen uit de kerkgeschiedenis worden daardoor niet behandeld. Om er een paar te noemen: Hiëronymus, die de Latijnse vertaling van de Bijbel, de Vulgaat, maakte, Benedictus, van wie de beroemde regels voor het kloosterleven afkomstig zijn, Anselmus van Canterbury, grondlegger van de scholastiek en schrijver van ‘Cur Deus Homo’, en Thomas van Aquino, de beroemde scholasticus die de ‘Summa Theologiae’ schreef. Daarnaast krijgen personen de aandacht die op het geheel van de kerkgeschiedenis veel minder invloed hebben gehad.
Op het einde van het boek gaan de verhalen teveel op elkaar lijken. De hoofdpersoon raakt geïnteresseerd in de reformatorische leer, gaat daarover preken of schrijven en komt daardoor in de problemen. Ook Luther en Calvijn krijgen wel heel veel aandacht. Over beide personen worden twee verhalen verteld, terwijl hun vrouw ook nog hoofdpersoon van een verhaal is. Dit laatste is op zich te prijzen. De kerkgeschiedenis in 100 verhalen is geen eenzijdig mannenboek, maar ook vrouwen krijgen daarin soms de hoofdrol. Zo kunnen meisjes zich herkennen in vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de kerk.
De korte verhalen maken dit boek geschikt om er uit voor te lezen aan kinderen, al is het misschien te moeilijk voor kleine kinderen. Ook zou het gebruikt kunnen worden op zondagsschool, jeugdvereniging en catechisatie, of zelfs ter inleiding van een kerkelijke vergadering. Dit boek is namelijk leerzaam én leuk om te lezen en daarmee een echte aanrader.
n.a.v. Gisette van Dalen, De kerkgeschiedenis in 100 verhalen, deel 1, Uitgeverij de Banier, Apeldoorn 2017, 205 blz., € 28,95. ISBN 9789402904123.
De recensent is master-student aan de TUA en zoon van de redactiesecretaris.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 november 2018
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 november 2018
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's