Amper nog contact
Het opschrift is uiteraard een knipoog naar de naam van ons blad dat zoals u ziet ook in 2019 weer begonnen is te verschijnen, Ambtelijk Contact, jaargang 58 alweer! Het blad is gezien die naam duidelijk niet alleen bedoeld als informatiemedium, maar ook als bindmiddel. Omdat er voornamelijk voor en door CGK ambtsdragers in wordt geschreven, blijven we op de hoogte van wat er onder ons speelt.
Zo drukt het blad een bepaalde verbondenheid uit. Dat is de nevenfunctie van tal van bladen en blaadjes: niet alleen bedoeld om op de hoogte te blijven van dit of dat maar ook om een onderlinge band te onderstrepen. IJzersterk is in dit opzicht de naam van het blad “Verbonden”, dat de band tussen kerk en Israël voortdurend onder de aandacht brengt.
De betekenis van deze blaadjes moet niet worden onderschat. Zeker niet in een tijd waarin het zoeken naar verbinding overal een item van de eerste orde is.
Een tijdschrift kan daar een belangrijke rol in spelen. Wat betreft ons ambtsdragers, er zijn ook nog steeds meer fysieke middelen van contact. Ik denk aan landelijke of regionale ambtsdragersconferenties. Al dan niet georganiseerd door “het” Landelijk Comité ter voorbereiding van ouderlingen-en diakenenconferenties” (de uitgever van dit blad). Maar de belangstelling voor zulke conferenties neemt hand over hand af. Via deze kanalen is er dan soms nog amper contact. Gelukkig loopt het met ons blad nog niet zo drastisch terug qua belangstelling, al blijft het abonnementenbestand een punt van zorg.
In de afgelopen decennia hebben helaas ook veel andersoortige kerkblaadjes met bindmiddelfunctie het loodje gelegd. Ik bedoel classisblaadjes als “De Kerkklok” (classis Apeldoorn), “Om Sions wil” (classis Amersfoort) en andere. Soms zongen ze het nog een tijdje uit door samenvoeging met blaadjes van nabij gelegen classes. Tot ook die verdwenen. Jammer? Ik vind van wel.
Onlangs verzuchtte een lid uit onze gemeente: “je weet niets meer van elkaar.” En ik deel die mening. Ik verkeer als predikant in de gelukkige omstandigheid dat ik een paar keer per jaar wat verneem uit de andere classisgemeenten via kerkvisitatie-en art. 41-verslagen. Maar het doorsnee gemeentelid met oprechte belangstelling voor wel en wee uit naburige gemeenten hoort inderdaad niets meer. Ik weet wel dat er veel geschamperd is over nogal eens knullige mededelingen over het gebroken been of de gescheurde pees van br. of zr. Die en Die, waar menige bijdrage in zulke blaadjes in grossierde. Zulk “nieuws” zou sowieso alleen vanwege de AVG al niet meer kunnen. Maar er is in de kerken meer aan de hand dan gebroken benen en gescheurde pezen.
En ook over wat echt goed zou zijn om van elkaar te weten wordt je nergens meer geïnformeerd. Informatievoorziening via websites vangt dit gemis niet op. De daar verstrekte informatie vanuit een gemeente is deels anders van aard, meestal niet erg up to date en het wordt voor de lezer een zoekplaatje i.p.v. iets gepresenteerd krijgen. Ik vermoed dat weinigen dit gemis delen, maar denk tegelijkertijd dat het wegvallen van deze blaadjes het “amper nog contact” flink heeft bevorderd.
Helpt u mee om Ambtelijk Contact in ieder geval nog een poosje te bewaren ?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 januari 2019
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 januari 2019
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's