Ware geschiedenis van Willem Farel
11
Ik eerde en aanbad 't, denkende dat Gij de goede wijze en waarachtige God beiiagen schepte in zulke goadeloosheid, kiankzinnigheid en godslasterlljiie leugen tegen de Waarheid. Ik wist niet dat ik even ver van het ware geloof van een Christen verwijderd was als die ouwelgod verwijderd was van U. En in het volgen van de Satanische lezingen van den paus, en doenoe al wat de duivel door s pausen mond beveelt, beelde ik my destemeer in üw ware dienstkneclit te zijn. En diegenen die verleid waren, gelijk ik, toen zij zagen dat ik zulk een volmaakte afgodendienaar was, hielden van me, hadden hoogachting iVüor me. mennende, fielük ik dat zelf ook deed, dat ik aan U gewijd was terwijl ik in der waarheid den duivel der hel diende, en mijzelf om mijn goddeloosheid voor Uw gunst waardig keurde. Want Satan had dien paus en het pausdom zoodanig in mijn hart doen huisvesten, dat ik niet gelooven kon dat de paus ooit evenveel geloof in hemzelf bezat als ik in hem had. Want somtijds heeft hij, naar ik vernam in min of meerdere mate een angstig voorgevoel of zijo daden wel goed en heilig zijn. En ik had er geen."
Zoo was Willem Farels toestand toen hij in de groote stad Parijs aankwam om er kennis en wetenschap te vergaren. Hij wist er maar weinig van, welke de kennis was die hij daar zou vinden.
's Pausen goddelooze zoon die kardinaal en aartsbisschop was, stond hem in dat moordplan bü. De paus zat nl. in geldverlegenneid, en de rijkdom dezer kardinalen zou bij hun dood in zijn handen komen. Moord was niets nieuws voor den paus en zijn zoon. De moorden in 's pausen paleis, het Vaticaan door de hand van deze twee ram'pzalige mannen begaan, waren vele. Maar dit keer viel Gods oordeel op de moordenaren. Het dienstpersoneel, heeft, óf uit vergissing óf door omkooperij door de kardinalen, het vergift aan den - paus en zijn zoon gegeven. Dienzelfden nacht stieif de paus, nadat hij nog om het sacrament, als een-paspoort tot Gods tegenwoordigheid, geroepen heeft. De kardinaal, 's pausert zoon, genas na een ernstige ziekte en heeft een misdaad aan de lijst die hij op zijn geweien had toegevoegd.
Het was deze paus van wien gezegd kam worden dat moorden, slechts een klein onderdeel is van zijn misdaden. Deze paus verklaarde dat hij algeheele en volledige vergeving van zonden schenken kon. Waarom zei hij dit? Het was één van zijn plannen om geld te krijgen, want vergevin.g van zonden vyerd verkocht aan hen die ze koopen wilde. En dat alles had de naam van de kerk Gods! maar ze had zich van Hem, dien vlekkeloos heilige, afgekeerd, van Hem die volledige vergiffenis en volkomen zalig.'ieid schenkt, zonder geld en zonder prijs, teneinde Zijn volk te koopen en te redden van de zonde.
En Ti'U de paus Julius II, die door Willem Farel vereerd werd alsof hij God zelf was. Wat was hij? Om de woorden van een roomsch schrijv^'r te gebruiken, aan wiens boek ik deze ontzettende geschiedenis ontleen, : hij was „een wonder van verdorvenheid". Dezelfde schrijver deelt ons mede dat hü door de wanten, hun tooneelspelers, degenen die hun vleien, jagers en goddelooze lieden."
Oneer zulke mannen zocht de arme Willem vergeefs naar een onde; wijzer. Hij was bitter teleurgesteld, maar de ontdekkingen die hij onder hen deed wat hun onwetendheid in Latijn betrof, vormde slechts een klein oeel van zijn teleurstelling. Het smartte en kwelde hem nog meer te zien, dat zij op de diensten die zij opdreunden en op de vormen die zij gebruikten, met groote oneerbiedigheid, zoo niet met minachting neerzagen. Willem zegt dat hij overal - ^ in de kloosters zoowel als buiten deze — zocht naar eenige priesters of monniken die het eerlijk en ernstig meenden met den godsdienst dien zij beleden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1945
De Banier | 4 Pagina's