Den stembusstrijd tegemoet
Avond aan avond heb ik spreekbeurten voor de S. Gr. P. te vervullen. Des Zondags preek ïk bovendien nog geregeld. Dat vordert veel inspanning. Dat vereischt veel voorbereiding. Daarmede- gaat bovendien veel tijd met reizen verloren. Daarom verwachte men thans bij al die overstelpende drukte geen lang en breed vertoog van mijn hand. Bij mijn spreekbeurten voor de S. G. P. heb ik zeer bemoedigende ervaringen opgedaan. De opkomst daarbij is goed, zelfs zeer goed. Begrijpelijkerwijze is het getal der opgekomen bezoekers op de, eene plaats veel grooter dan op de andere, doch op geen enkele plaats, waar ik mocht optreden, is het getal der bezoekers mij tegengevallen. Dat was in 19.37 helaas wel eens het geval.
Allerwege mocht ik ontwakende en toenemende belangstelling voor het aloude beginsel der Vaderen ontwaren. Op tal van plaatsen mocht ik tot mijn blijdschap vernemen, dat het getal der leden van de plaatselijke kiesvereeniging veel grooter was dan voor den oorlog. Er waren zelfs niet weinige v^eenigingen, wier ledenaantal meer dan verdubbeld was, naar men mij daar ter plaatse tot hun en mijn vreugde mededeelde. Ook heb ik op menige plaats een prijselijken vurigen ijver bij bestuurders en tal van leden kunnen constateeren. Men had daar niet bij de pakken neergezeten. Men had zich de moeite getroost om er op uit te gaan en propaganda gevoerd Dikwerf met veel succes. Nieuwe leden waren er gewonnen. Vrijwillige bijdragen waren er gegeven en toegezegd.
Hoeb emoedigend en hoopvol mij dit ook stemt, toch wil .en kan ik voor niemand verbergen, dat ons bij de stembus een zwaren strijd zal wachten. Daar zijn nog altijd zeer velen in den lande, die van de aloude belijdenis van artikel 36 in haar verkorten vorm niets moeten hebben. Deswege kunnen deze lieden van de S G. P. gansch geen goeds hooren, ja, staan zij haar met alle macht tegen. Menigwerf zelfs vervolgen zij haar met allerlei schimp- en smaadredenen en allerlei valsche voorstellingen en verdachtmakingen. Het liefst hadden deze menschen — en dit getal is waarlijk niet klein — gezien, dat de S. G. P. na den oorlog nimmer herrezen was. Zij hadden de S G. P. al zoo vaak voor dood verklaard, al zoo menigwerf voorspeld dat zij bij gebrek aan levensvatbaarheid ook te eeniger tijd wis en zeker zou wegsterven en vurig gehoopt, dat zij althans na vijf jaren van oorlog, niet weder als partij met het aloude beginsel der Vaderen voor den dag zou komen. En ziet — de S. G. P. is •weder springlevend herrezen. Dat is voor zoo menigeen een bron van gedurige ergernis. De zoodanigen hadden veel liever gezien, dat de S. G. P. zich opgelost had in een partij van verwatei-d christendom. Dan zou de S G. P. in hun achting nog wel torens hoog gestegen zijn. Dan zouden zij niets dan lof voor haar hebben.
Gelukkig ie dat niet het geval geweest. Zij is door des Heeren nederbuigende goedheid in ons land weder mogen herrijzen. Veel liever dan weder alleen te staan, ware het de S. G, P. geweest, indien degenen, die haar voor den oorlog vaak zoo scherp en vinnig nog be.'itreden hebben, door lessen in den oorlog geleerd, zich thans met haar in het oude wel beproefde beginsel der Vaderen, en het onverkorte ai-tikel 36 der Nederlandsche geloofsbelijdenis, vereenigd hadden. De S. G. P. toch heeft altijd zulk een eenheid voorgestaan op het vaste, onwankelbare fundament van genoemd artikel, dat in het kort zoo zuiver naar deïi Woorde oGds weergeeft, welke plichten overheid en onderdaan ieirens God den Heere te betrachten hebben.
Doch voor den oorlog wilden de rechts-protestant.sche partijen, de A.R. en de C.H., dit niet en na den oorlog al evenmin Daarom moet de S. G. P weder alleen optrekken. Het beginsel der Vaderen verloochenen — dat kon en mocht zij niet; hetgeen voor zeer vele leden van de S. G. P. gelijk gestaan had met een verzaking van Gods heilig Woord. En dit kan en mag niemand van haar verlangen. Ja, gewis, de S. G. P. moet weder alleen optrekken. Daarom wacht haar bij de stembus een zwaren strijd. Temeer nog, daar de kiesdeeler vergeleken bij vroegere verkiezingen beduidend hooger zal zijn. Ook al moet verwacht worden dat dit het geval zal zijn, omdat de stemdwang gehandhaafd bleef en zeer velen uit vrees voer allicht komende vervolgingen ter stembus zullen gaan. Men schat dan ook, dat er, om een zetel in de Tweede Kamer te verkrijgen, om en bij de 5C 000 stemmen noodig zullen zijn.
Daarom dienen de leden, vrienden en voorstanders van de S. G. P. alle krachten in te spannen. Geen kiezer blijve thuis. Het kan op de laatste stem aan komen. Een stern meer of minder, kan een ? etel in de Tweede Kamer schelen. En dat is van groot belang. Een zetel gev, ? onnen of een zetel verloren is toch van groote beteekenis. Er wordt in wettigen weg toch alles op gezet, dat de twee zetels voor de S G. P. in de Kamer behouden blijven, ja, dat de derde zetel, dié in 1937 voor de S G. P. verloren ging, herwonnen worde. Wie weet wat er zal en kan gebeuren als elk eens zijti uiterste best zal doen om dat doel te bereiken.
Bedenkt, dat het beginsel van de S. G. P., hetwelk zoo zuiver naar des Woords Gods is, en dat der Godvreezende Vaderen was. het overwaard is, dat gij uwe sfiiouders er onder zet en alles te werk stelt om de S. G. P. een zoo groot mogelijk stemaantal te bezorgen.
Bedenkt, dat het dat beginsel is, dat er onder de gunste Gods alles toe bijgedragen heeft om ons klein land als eenmaal de eerstj} in de rij der volkeren te stellen.
Bedenkt, dat het, toen er naar het aloude artikel 36 in ons land geregeerd werd, de gouden eeuw van heel onze volkshistorie was en dat er toen een algemeene welvaart onder alle rangen en standen des volks in Nederland geheerscht heeft.
Bedenkt, dat de Heere eert, die Hem eeren en dat zulks zoo wel in gee-^'-elijken al? in stoffelijke zin dtó u^j.L..i gtvat. Dit was vroeger zoo en dat is en zal ook thans nog zoo zijn. •
Daarom verwacht de S. G. P. geen heil van lapmiddelen. Terug uaar Gods Woord 'en Wet. Dat is het eenige, dat ons land de reddink kan brengen. Tot de Wet en de Getuigenis, zoo het is dat zij niet spreken naar dit Woord, zij zullen geen dageraad hebben. Mede namens het Hoofdbestuurslid Joh. de Kok, ouderling der Gereformeerde Gemeente te Middelburg.
Ds. P. ZANDT,
Hervormd Predikant te Delft, Voorzitter van de S. G. P.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 1946
De Banier | 8 Pagina's