Bekijk het origineel

Nieuw Guinea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuw Guinea

2 minuten leestijd

De Australische minister van buitenlandse zaken, de heer Spender, heeft ons land bezocht en een onderhoud gehad met onderscheidene Nederlandse autoriteiten. Hij heeft er niet de minste twijfel over laten bestaan, dat hij en zijn regering fel gekant zijn tegen de souvereiniteitsoverdracht van Nederlands Nieuw Guinea aan de republiek van Indonesië. Deze verklaring van de Australische minister heeft Soekamo er echter niet van tei-ug kunnen houden om opnieuw op hoge toon te beweren, dat Nieuw Guinea aan Indonesië moet worden toegewezen. Ter geruststelling voor Australië voegde hij er bij zijn bewering aan toe, dat hij niets dan het Nederlandse Nieuw Guinea begeerde en dat Australië er zich geen zorg over behoefde te maken, dat de republiek haar hand ook naar het Australisch gedeelte van Nieuw Guinea zou uitstrekken. Een geruststelling, welke echter op de Australische regering niet de gewenste uitwerking heeft gemaakt.

Inmiddels is ook het Indonesisch rapport inzake Nieuw Guinea verschenen. Wat men daarover in de pers heeft kunnen lezen, wijst er op, dat het geheel in de trant van Soekarno's beweringen is gesteld.

Gezien het verschillende standpunt, dat Nederland en Indonesië innemen, behoeft het geen verwondering te wekken, als dit geschil ten slotte nog in de Veiligheidsraad ter behandeling terecht zal komen. In October zal daarover een conferentie van Nederlandse en Indonesische gedelegeerden plaats vinden, waarop allicht geen overeenstemming bereikt zal worden. In dat geval zou het in het geheel niet vreemd zijn, als de Organisatie der Verenigde Naties zich eigener beweging of op verzoek van één of beide partijen met het geschil ging bemoeien. Vandaar uit bezien, is het ook te verklaren, dat de regering der Indonesische republiek er thans — in tegenstelling met een tijd geleden — prijs op stelt om als lid dier organisatie te worden toegelaten, om alzo een woord in het capittel te kunnen meespreken en des te beter haar invloed te kunnen laten gelden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 september 1950

De Banier | 8 Pagina's

Nieuw Guinea

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 september 1950

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken