Bekijk het origineel

De formatie van het nieuwe ministerie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De formatie van het nieuwe ministerie

2 minuten leestijd

Het is met deze formatie wel geheel anders verlopen dan zeer velen voorspeld hebben, waar zij een langdurige kabinetscrisis verwachtten. Nadat dr Drees een concept-program had opgesteld en daarin enige wijziging had aangebracht, heeft hij onderscheidene malen een onderhoud met de voorzitters van de Tweede Kamerfracties van de K.V.P., van de P.v.d.A, van de A.R.P. en van de C.H.U. gehad, die op hun beurt met de fracties vergaderd hebben. Het resultaat van dat alles is dat dr Drees thans tot formatie van een ministerie kan overgaan, dewijl de voorzitters van de Kamerfracties van de Partij van de Arbeid, van de K.V.P. en de C.H.U. zonder meer aan hem bericht hebben, dat zij met het laatste conceptprogram instemmen en de voorzitter van de A.R.P. hem medegedeeld heeft, dat de meerderheid van zijn fractie er mede accoord gaat.

Het is dan op het ogenblik met de formatie van het kabinet zover gevorderd, dat dr Drees naar de personen kon omzien, die in zijn ministerie zitting zullen hebben.

Men veronderstelt dat het nieuwe ministerie zal bestaan uit 5 leden van de

P.v.d.A. en eveneens uit 5 leden van de K.V.P., 3 leden van de A.R.P. en 2 leden van de C.H.U.

Indien er zich nu onverwachts geen moeilijkheden voordoen, dan komt er een kabinet tot stand, bestaande uit leden van de oude christelijke coalitie, vermeerderd met een vijftal socialisten, waarvan dr Drees president en een r.k. vice-president zal zijn.

Zo lang dit ministerie echter niet gevornid is, zullen wij daarover geen nader oordeel gaan uitspreken. Alleen moet ons thans uit de pen, dat het toch wel heel iets aparts zou zijn, indien de K.V.P., de A.R.P. en de C.H.U, nu de doorbraak van de Partij van de Arbeid mede zouden gaan bezegelen, welke zij in de verkiezingsdagen zo heftig met pricipiële overwegingen hebben besti-eden. Wat blijft er in zodanig geval toch van de be- » ginselen over, waarvan men in die partijen zo kort geleden in de verkiezingsdagen zo hoog heeft opgegeven?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juli 1952

De Banier | 8 Pagina's

De formatie van het nieuwe ministerie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juli 1952

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken