Bekijk het origineel

De slechte invloed van de films

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De slechte invloed van de films

3 minuten leestijd

Hoe vaak hebben de Kamerleden der S.G.P. al gewezen op de slechte invloed, welke er van menige film, welke ten onzent wordt vertoond, uitgaat! Zij hebben daarbij niet nagelaten met aandrang te l> epleiten, dat de overheid deze zou verbieden. Het was echter helaas steeds aan dovemansoren geklopt. Daarbij werd tevens ontkend, dat die invloed zo sterk zou zijn. Ongevraagd is ons weer een bewijs geboden, dat menige film niet alleen tot het bedrijven van misdaden prikkelt, maar zelfs het recept daarvoor aan de hand doet.

Op Goede Vrijdag jongstleden werden er drie jeugdige misdadigers in Parijs gepakt, onder wie twee broers en een vriend van hen. Allen zoons uit eerste klas families. Deze drie hadden in November 1955 hun eerste inbraak naar hun eigen verklaring gepleegd volgens het recept van de misdadigersfilm „Du Riffichez les Hommes", welke zij enkele avonden tevoren hadden gezien. Deze film had hun niet slechts de stoot gegeven tot het plegen van allerlei misdaden, maar ook de les geleerd, hoe zij het ene misdrijf na het andere op zijn best konden bedrijven.

Nadat zij al veel inbraken en gewapende overvallen ten uitvoer gebracht hadden, werden zij gearresteerd. Tegenover de politie bekenden zij al hun misdaden grif. Trouwens, ontkennen zou hun weinig gebaat hebben. Bij één van de jongens vond de politie toch bij haar ingesteld onderzoek in diens huis een zakagenda, waarin nauwketuig de misdaad stond opgetekend, welke zij de één of andere dag hadden bedreven, terwijl bij de datum van 23 Mei 1956 een groot uitroepteken geplaatst was. De politieregisters vermeldden op die dag (wel een grote uitzondering) geen enkele inbraak of overval in Parijs of omgeving. Op die dag was er wel iemaiid vermoord. De daders van de moord had de politie echter, mede door de perfectie, waarmede deze was bedrever., niet kunnen opsporen. Het betrof de moord op een 73-jarige ambtenaar van de spoorwegen. Deze werd op 24 Mei 1956 op het station Montpaxnasse in Parijs in een eerste-klascoupé van de laatste trein van de vorige dag met ingeslagen schedel aangetroffen, waarbij zijn portefeuille bleek te zijn geroofd. Het bleek nu, nadat een politieman een vraag betreffende deze moord tot één van de drie jongens had gericht, dat deze moord door hen bedreven was. Zo is ons dan hier weder een bewijs geleverd welk een verderfehjke invloed ei van die sensatiefilms uitgaat op het publiek, dat er vaak niet weinig belust op is om juist zulke fibns te bezichtigen. Kapitalen geeft onze regering uit on overeenkomstig het nieuwe systeem Q« misdadigers te verbeteren. Voorkomen is echter nog altijd beter dan genezen. Ook uit maatschappelijk oogpunt is kei daarom een geboden zaak, dat er veel en veel scherper toezicht wordt gehouden op de films, want ook in ons land hebben er gedurig filmvoorstellingen plaats, waarin tot het plegen van misdrijven het publiek wordt opgehitst, en dat niet alleen, waarin het een les ontvangt, hoe deze het best kuimen worden bedreven. Hoe verzaakt de overheid, waar zij in deze zo grote nalatigheid betoont, toch haar dure roeping om als dienaresse Gods zich te gedragen! Zij ^ toch geroepen om het kwaad te straffen en mag in geen geval er haar medewerking aan verlenen, dat tot bedrijven van zonde en allerlei misdrijf wordt aangespoord, en dat in het bedrijven daarvan in de filmvoorstellingen ondervfip gegeven wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 mei 1957

De Banier | 8 Pagina's

De slechte invloed van de films

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 mei 1957

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken