Bekijk het origineel

De Januskop met twee aangezichten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Januskop met twee aangezichten

2 minuten leestijd

Janus was een afgod van de Romeinen, welke voorgesteld werd met een naar twee kanten kijkend hoofd. Hij heeft te allen tijde vele vereerders en leerlingen gehad, die van hem de kunst geleerd hebben om, naar het uitkwam, te hunnen voordele naar twee kanten te zien.

, ­ ­ j Zo heeft Dr. A. Kuyper van Rome eenmaal geschreven, dat zij 'n januskop had. Ook de regeringsautoriteiten van Indonesië zijn thans bij haar ter lering geweest. Haar minister van buitenlandse zaken, Soebandrio, heeft toch in Washiagton verklaard, dat het wetsontwerp tot nationaUsatie van de Nederlandse bedrijven inhoudt, dat een behoorlijke vergoeding zal worden betaald, terwijl haar president iSoekamo in ©en redevoering in het openbaar heeft verklaard, dat niet over betaling van schadevergoeding aan de bezitters van Nederlandse bedrijven 2al kunnen gesproken worden alvorens er over d© teruggave van Nederlands Nieuw-Guinea onderhandeld 'wordt. 2Ü0 kan men in Indonesië twee kanten uit. De één kan zich beroepen op de uitspraak van de minister van buitenlandse zaken, de ander op die van president Soekamo. Men zal er echter goeó aan doen om noch aan de ene, noch aan de andere veel waarde te hechten. Plechtig gedane beloften van de Indonesische regering zijn in de loop van betrekkeUjk korte tijd al zo menigmaal niet nagekomen. Bovendien is Indonesië onder hst wanbestuur van president Soekamo en de zijnen zó verarmd, dat het hoogrt moeihjk zal zijn om de schade, welke naar berekening van onze minister vaa Buitenlandse Zaken, Mr. Lims, niet minder dan vijf miljard gulden bedraagt, te betalen; en de tegen Nederland en de 'Nederlanders verwekte hetze van die aard, dat er geen staat op valt te maken, dat er ooit een behoorlijke schadevergoeding betreffende de naüonalisatie van de Nederlandse bedrijven in Indonesië zal worden uitgekeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 december 1958

De Banier | 8 Pagina's

De Januskop met twee aangezichten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 december 1958

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken