Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekbespreking

3 minuten leestijd

Boeken van Kool b.v. postbus 177, 3900 AD Veenendaal, tel. 08385-13978

Adreko triologie door Jac. Overeem.

De drie boeken heten respectievelijk: Boven de starren . . . , De herder van Wansbergen en: Hoedt Gij Mijn schapen.

De boeken vormen een aaneensluitend verhaal, dat aanvangt rond de eeuwwisseling. Marlies Munters wordt door een zigeunervrouw die zelf kinderloos is weggelokt. Ze heeft een gelukkige jeugd bij het zigeunersechtpaar. Ze trouwt. Haar huwelijk is ongelukkig. Ze sterft jong. Haar zoon Adreko is dan 16 jaar en belooft aan het sterfbed van zijn moeder zijn zusje Carola te zoeken. Dat kind had de moeder uit angst voor haar man moeten verkopen. Adreko gaat op zoek. Hij maakt allerlei mee. Hij komt in aanraking met een mevrouw Van Spithoven, die hem opneemt. Sommige dingen zijn wel erg wonderlijk. Er komen allerlei mensen tot bekering. Ook Adreko. Mevr. Van Spithoven zou graag willen dat hij predikant werd. Adreko studeert ijverig, gevoelt zich geroepen en komt tot het begeerde ambt. Wij zijn dan in de bezettingstijd die ook voor de jonge predikant moeilijk is.

Het geheel is een boeiende triologie met een goede strekking. Wel achten we het niet naar de werkelijkheid dat zo gemakkelijk verschillende mensen tot bekering komen. Ook vragen we ons af of het wel goed is allerlei geestelijke ervaringen van denkbeeldige personen te tekenen. Overigens hebben we hier goede lectuur. De boeken tellen gemiddeld ongeveer 230 blz. en kosten ƒ 19,95 per deel, de drie delen samen ƒ 49,95.

Kruistocht naar Leningrad, Gevangenen in de taiga en Vlucht uit de taiga door Joh. G. Veenhof.

Deze triologie gaat zoals uit de titels blijkt over de oorlogstijd. We komen met de verschrikkingen van de oorlog in aanraking. De duitsesoldaten lijden heel veel. Velen komen om, anderen komen in krijgsgevangenschap. Enkele personen komen op de voorgrond. Na vele jaren komen zij tot de vrijheid.

Veenhof lijkt zelf wel alles meegemaakt te hebben. Hij beschrijft alles levendig. Daardoor krijgen we een goed inzicht in de verschrikkingen van de oorlog en van de kampen, van het Russische systeem in het uitdelen van straffen enz. Dat noemen we positief. Daarom te meer moeten we het betreuren dat het taalgebruik heel veel te wensen overlaat. Er wordt met God en Zijn Woord en straffende hand enz. helemaal geen rekening gehouden en dat moet ons verdrieten. Gods hand is in de geschiedenis, ook in het lijden en dat moet altijd weer voor ogen gesteld worden.

De boeken kosten respectievelijk ƒ 22,95, ƒ 22,95 en ƒ 27,95, maar samen besteld ƒ 59,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 juni 1986

Bewaar het pand | 6 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 juni 1986

Bewaar het pand | 6 Pagina's

PDF Bekijken