Bekijk het origineel

Aktie voor vrijlating van Pakistaanse christen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aktie voor vrijlating van Pakistaanse christen

2 minuten leestijd

De VCVM-Nederland, de Vereniging van Christenen tegen Vervolging en Marteling, is een handtekeningen-aktie begonnen voor het vrijlaten van de Pakistaanse christen Anwar Masih, uit de stad Faiselabad. Hij werd op 1 februari 1993 gearresteerd, nadat hij een twistgesprek had gehad met de plaatselijke kruidenier Muhammed Aslam.

Het plaatselijk hoofd van SSP, een fundamentalistisch-Islamitische partij, Haji Mohammed Taggeb, diende een aanklacht in, waarin Anwar Masih werd beschuldigd van “belediging van moslims” en “heiligschennis en overtreding van artikel 295c van de strafwet dat gaat over godslastering en belediging van de islam. Hierop staat in Pakistan de doodstraf.

Anwar zelf ontkent de profeet te hebben beledigd en houdt vol dat hij en Muhammed Aslam slechts ruzie hadden over een kleine schuld van hem. De dag na de arrestatie van Anwar werd een demonstratie gehouden, waarin werd geëist dat Anwar opgehangen zou worden vanwege zijn uitlatingen. De volgende dag werd in de gehele stad Faiselabad door alle moslims gestaakt.

Nadat Anwar Masih twee jaar gevangen had gezeten, vond op 7 maart 1995 een hoorzitting plaats. Drie dagen voordat de hoorzitting zou plaatsvinden, richtten extremistische moslims een galg op voor het gerechtsgebouw om Anwar aan te kunnen ophangen, zodat men hem niet hetzelfde zou gebeuren als met de christenen Salamat en Rehmat Masik, die kort daarvoor, na hun vrijlating, naar Duitsland waren gevlucht. De zitting werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Christelijke advocaten meldden na een recent onderzoek aan hem dat hij er slecht uitziet en wordt gemarteld. Toch blijft hij Christus trouw. Een aktie voor Anwar Masih is dringend gewenst.

De VCVM-Nederland acht het van groot belang dat naast het verzamelen van handtekeningen onder het verzoek ook zoveel mogelijk brieven naar de Pakistaanse autoriteiten gestuurd worden.

Een handtekeningenlijst en een voorbeeldbrief kunnen aangevraagd worden bij VCVM-Nederland, Postbus 461, 3800 AL Amersfoort of telefonisch via: 038-225041 of 0182-582608.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 november 1995

Bewaar het pand | 8 Pagina's

Aktie voor vrijlating van Pakistaanse christen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 november 1995

Bewaar het pand | 8 Pagina's

PDF Bekijken