Bekijk het origineel

Aktie ten gunste van ter dood veroordeelde christen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aktie ten gunste van ter dood veroordeelde christen

2 minuten leestijd

De VCVM-NEDERLAND, de Vereniging van Christenen tegen Vervolging en Marteling, is een aktie begonnen ten gunste van een Koeweitse christen die vanwege zijn geloof ter dood veroordeeld is. Op 29 mei 1996 moest de Koeweitse zakenman Robert Qambar Hoessein, die in december 1995 zijn bekering tot het christelijk geloof bekend maakte, voor de religieuze rechtbank van Koeweit verschijnen. De rechter constateerde dat Robert Qambar afgevallen was van de islam en daardoor zijn burgerrechten had verspeeld. In de tekst van het vonnis, dat op 9 juni 1996 gepubliceerd werd, staat o.a.: “Wie geboren is uit twee moslimouders en van geloof verandert, moet gedood worden”.

Het voogdijschap over zijn twee kinderen werd Robert Qambar ontnomen. De 44-jarige Ali Qambar Hoessein, zoals hij voor zijn bekering heette, is de eerste Koeweitse ex-moslim die openlijk voor zijn bekering tot het christelijk geloof is uitgekomen. Direkt erna liet zijn vrouw zich van hem scheiden en werd hij onterfd en raakte hij al zijn bezittingen kwijt, zodat hij volkomen berooid is. Na de rechtszitting dook Robert Qambar uit voorzorg onder, uit vrees dat men hem zou doden.

De zaak van Robert Qambar heeft veel aandacht gekregen in de media in het Midden-Oosten. Men beschouwt het als een proefproces met vergaande gevolgen voor de situatie van bekeerde moslims in dat gebied. Robert Qambar is in hoger beroep gegaan. Op 15 september 1996 wordt zijn zaak in hoger beroep behandeld.

De VCVM is een handtekeningenaktie gestart waarbij aan de Koeweitse regering wordt gevraagd een publieke verklaring af te leggen dat iedere burger van Koeweit het grondwettelijk recht heeft om het geloof van zijn of haar keuze te praktizeren. Verder wordt gevraagd om Robert Qambar tegen aanslagen op zijn leven te beschermen.

De VCVM acht het van groot belang dat vele christenen hun stem laten horen ten gunste van Robert Qambar. Het bestuur van de VCVM roept ieder op handtekeningen te verzamelen onder het verzoek aan de Koeweitse autoriteiten. Verder kan men zelf een brief naar de Koeweitse autoriteiten sturen.

Een handtekeningenlijst en een voorbeeldbrief, met adressen, kunnen aangevraagd worden bij de VCVM-NEDERLAND, Postbus 451, 3800 AL AMERSFOORT of telefonisch via: 038-422504 1 of0182-582608.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 1996

Bewaar het pand | 12 Pagina's

Aktie ten gunste van ter dood veroordeelde christen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 1996

Bewaar het pand | 12 Pagina's

PDF Bekijken