Bekijk het origineel

Spurgeon over het werk van de Heilige Geest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spurgeon over het werk van de Heilige Geest

3 minuten leestijd

We richten onze aandacht nu op HET WERK VAN DE GEEST ALS HIJ DE GODSDIENSTIGHEID VAN HET VLEES DOET VERWELKEN. In de eerste plaats zien we dat het werk van de Heilige Geest in de ziel van mensen, als Hij het vleselijke doet verdorren, heel onverwacht komt. U ziet het in onze tekst: Hoewel de spreker onderwezen is door God en bevel heeft gekregen te roepen, zegt hij zelfs: “Wat zal ik roepen?” Zelfs hij wist niet dat, voordat Gods volk getroost kan worden, er iets aan vooraf moet gaan. Vele predikers van Gods evangelie zijn vergeten dat de wet de tuchtmeester is die mensen tot Christus drijft. Ze hebben gezaaid in braakliggende grond die nog niet geëffend is. Ze zijn vergeten dat de ploeg de kluiten fijn moet maken. Te vaak hebben we gezien dat men probeert te zaaien zonder de scherpte van de overtuigende kracht van de Geest. Predikers hebben hun best gedaan om Christus dierbaar te maken voor hen die zichzelf rijk en welvarend vinden. Dat is tevergeefse moeite. Het is onze taak om Jezus Christus zelfs aan zelfingenomen zondaren te verkondigen, maar het is zeker dat Jezus Christus nooit wordt aangenomen door wie een hoge pet van zichzelf op heeft. Alleen de zieken verwelkomen de dokter. Het is het werk van Gods Geest om mensen van zonde te overtuigen. Als zij niet van zonde overtuigd zijn, zullen ze nooit zover komen dat ze de gerechtigheid zullen zoeken, die van God is in Jezus Christus. Ik ben ervan overtuigd dat echte genade begint met afbreken. De Heilige Geest bouwt niet op een oude fundering. Hout, hooi en stro zijn niet goed genoeg voor Hem om op te bouwen. Hij zal komen als vuur en Hij zal een enorme brand veroorzaken in alle Babel van onze trotse natuur. Hij zal onze boog breken. Hij zal onze speer doormidden splijten en onze wagen met vuur verbranden. Als de zanderige ondergrond is verdwenen, dan, maar ook alleen dan, zal Hij in onze zielen de grote hoeksteen leggen - gekozen door God en kostbaar. Ziet u niet welk een goddelijk wijsheid het is om u van uw kleding te ontdoen voordat u bekleed wordt! Wat? zou u de schitterende gerechtigheid van Christus, die witter is dan een voller het kan krijgen, willen dragen terwijl uw eigen smerige vodden eronder verborgen zitten? Nee man, weg ermee. Geen draadje mag u houden. God reinigt u niet zolang u uw verdorvenheid niet inziet. U zou nooit het kostbare bloed dat u van alle zonden reinigt, op waarde schatten, als u niet eerst zover bent dat u rouwt over het feit dat u helemaal onrein bent. Uit: “De Heilige Geest”,

C.H. Spurgeon, p. 61 en 62.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1999

Bewaar het pand | 8 Pagina's

Spurgeon over het werk van de Heilige Geest

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1999

Bewaar het pand | 8 Pagina's

PDF Bekijken