Bekijk het origineel

Boekbesprekingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekbesprekingen

2 minuten leestijd

Dr. J. van der Wal, red., Psychische nood, Ambt, gemeente en hulpverlening, 360 blz., ƒ 34,95, Uitgeverij J.J. Groen en Zoon.

Dit informatieve boek verscheen ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Gliagg De Poort. Het eerste deel van het boek bestaat uit een thematisch deel waarin we acht artikelen aantreffen geschreven door hulpverleners. Het tweede deel bevat de 20-jarige geschiedenis van de Gliagg. Psychische nood komt veel voor. Minstens een kwart van de Nederlanders krijgt hier eenmaal in zijn of haar leven mee te maken. Wie zou dan niet willen helpen? Maar hoe moet dat? Dit boek geeft een goede handreiking aan ambtsdragers en gemeenteleden om op een juiste wijze met mensen in psychische nood om te gaan. Er wordt aangegeven hoe een christen met leed dient om te gaan. Het boek is terughoudend als het gaat over de gave van de genezing. De samenhang tussen psychische en geestelijk nood komt aan de orde. Zwaarmoedigheid is nog iets anders dan schuldbesef door de werking van Gods Geest in het hart. Er wordt een model aan de hand gedaan om psychische nood te signaleren. De relatie tussen hulpverlener en patiënt komt aan de orde. Ook wordt geschreven over de samenhang tussen hulpverlening en pastoraat. Ook is een hoofdstuk gewijd aan psycho-sociale mantelzorg. De houding van gemeenteleden tegenover mensen met psychische problemen wordt behandeld, waarbij terecht gewaarschuwd wordt tegen overmatige betrokkenheid. Er is ook een bijdrage aangaande de interkerkelijke samenwerking binnen de Gliagg. Een boek dat veel goeds bevat. We willen het graag ter lezing en bestudering aanbevelen. Moge het boek dienstbaar zijn aan het op de juiste wijze omgaan met mensen in psychische nood.

Ds. P. Korteweg, Uw heilleer, heilsfeiten, catechisatiemethode, 78 blz., ƒ 9,95, Uitgeverij Frits Hardeman - Ede.

In twintig lessen worden de eerste beginselen van de heilleer behandeld. Iedere les bestaat uit een bijbelstudie, de les, een invuloefening, vragen, extra stof en leeropdrachten. De titel van het boekje is ontleend aan Psalm 40:5. De auteur is hervormd predikant te IJzendoorn en was eerder docent aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap te Apeldoorn. Onzes inziens een verantwoorde catechisatiemethode, geschikt om onderwijs te geven in de eerste beginselen van de heilleer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 augustus 1999

Bewaar het pand | 8 Pagina's

Boekbesprekingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 augustus 1999

Bewaar het pand | 8 Pagina's

PDF Bekijken