Bekijk het origineel

DE “R” IN DE MAAND

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

DE “R” IN DE MAAND

3 minuten leestijd

De “r” in de maand, dat betekent dat de najaarsperiode is aangebroken. Dit heeft ook betekenis voor het gemeentewerk. Het wil niet zeggen dat dit werk vanaf april heeft stilgelegen. In tegendeel. Naast de diensten op zondag gaat het pastorale werk regelmatig door. In de maand september komen weer bepaalde zaken op gang. Ik denk bijzonder aan de catechisatie. Bij dit werk zijn de jongeren betrokken. Want voor hen geldt het onderwijs. Alhoewel de ouders er niet buiten staan. Zij behoren te leven bij de doopbelofte. Men heeft beloofd in de voorzeide leer naar vermogen te onderwijzen of te doen en te helpen onderwijzen. Nu vraagt de catechisatieperiode heel de inzet van de predikant. Er moet tijd gereserveerd worden voor de voorbereiding. Het geven van catechisatie moet duidelijk, begrijpelijk, hartelijk en meelevend zijn. De jongeren moeten bemerken dat de predikant van hen houdt. Hij staat met ons in de wereld van vandaag. De vele gevaren moeten niet onderschat worden. Maar bovenal moet schitteren de rijkdom, de waarheid van het Woord van de Heere. Nu zijn er in verschillende gemeenten jeugdouderlingen. Op zich niet verkeerd. Echter zij moeten gezien worden als assistenten van de predikant. Zij dienen het contact te onderhouden met de scholieren van de middelbare scholen. Bijzonder met de studenten. De randpersonen. De afgedwaalden. Of die het af laten weten. Die de deur naar de kerk hebben dicht gedaan. De ouderlingen moeten erop uit. Temeer daar zij in het ambt staan, hebben zij een herderlijke taak. Als een herder moeten zij te werk gaan. Een herder wacht niet af hoe het met de schapen en met de lammeren gaat. Zijn oog is gericht op allen. Hij komt tot het dier. Hij leeft voor het dier. Hij spreekt tot het dier. Hij laat het koppige, eigenwijze dier niet gaan. Is het afgedwaald? Voor de zoveelste keer? Hij zoekt het op. Hij wil het bij de kudde hebben. Het behoort, ondanks afdwalen, tot de kudde. Jongeren horen bij de kudde. Niet één jongere kan de woorden van de doop wegwissen. Ze blijven staan. Nimmer vergaan zij. Voor elk die bij het jeugdwerk betrokken is, is het werk veelzijdig. De Heere heeft dit opgedragen. Maar geef er acht op: bij de taak gaf Hij ook Zijn Woord. Op dat Woord mag gepleit worden: het zaad zal Hem dienen. Die werkelijkheid zal er zijn. Zo lang de zon schijnt en de maan er is. Veel werk is er in de R maanden. Maar het is een rijk werk. Catechiseren, contact met de jongeren is een heerlijk werk. Ook vandaag! En de Heere geeft bedelaars wat nodig is om het werk te doen en Hij laat Zich niet onbetuigd. Hartedeuren kunnen dichtgaan. De onverschilligheid toenemen. De houding kan veranderen. Steun elkaar! Stimuleer elkaar! Het Koninkrijk des Heeren blijft bestaan. Werkers in en voor het koninkrijk van de Heere moeten van tijd tot tijd lezen art. 28 van de N.G.B. Vergeet niet onder welke omstandigheden het geschreven en het beleden is. Het werkt als een medicijn!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 oktober 2007

Bewaar het pand | 12 Pagina's

DE “R” IN DE MAAND

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 oktober 2007

Bewaar het pand | 12 Pagina's

PDF Bekijken