Bekijk het origineel

Boekbesprekingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boekbesprekingen

4 minuten leestijd

Maarten Luther, Tot dienst aan God, teksten over opvoeding en onderwijs, gebonden, 253 blz., € 12,95, Uitgeverij De Banier, Apeldoorn, ISBN 978-94-0290-1498.
In dit boekje zijn 300 citaten van Luther verzameld en in het Nederland vertaald. Karla Boersma, projectleider van het internationale platform Refo500 heeft de citaten verzameld en vertaald. Nieuw voor de tijd waarin Luther leefde was de aandacht die Luther heeft voor het kind als kind. Kinderen zijn anders dan volwassenen en moeten daarom op een aparte manier benaderd worden, passend bij hun eigen mogelijkheden. Volgens Luther begint de opvoeding van het kind thuis in het gezin. Het leven thuis was een maatschappij in het klein. Luther spreekt over de huiselijke overheid. Vader en moeder moeten hun kinderen wijs regeren. Volgens Luther gaat het in het onderwijs om kennis van de Bijbel met het oog op een leven naar Gods wil en gebod. Uiteraard moeten kinderen lezen en schrijven leren, maar vooral leren wat er in de Bijbel staat. Enkele citaten willen we doorgeven. We lezen op blz. 21 over moederliefde het volgende: “De liefde van een moeder is veel sterker dan alle viezigheid en korsten van een kind. Zo is ook de liefde van God voor ons veel sterker dan onze vuilheid en onreinheid. Dus, hoewel wij zondaren zijn, verliezen wij het kindschap niet vanwege onze vuilheid en we vallen ook niet vanwege onze zonden uit Zijn genade.” Op blz. 25 lezen wij: “Kinderen zijn een kostbare en eeuwige schat en God heeft de ouders bevolen die te bewaren, zodat de duivel, de wereld en het vlees hem niet kunnen stelen en doden. Bij de dood en op de jongste dag zal hier ernstig rekenschap van worden gevraagd.” Tenslotte nog een citaat dat gaat over de grote waardering die Luther voor schoolmeesters had. We lezen op blz. 131: “Maar ik, als ik zou kunnen of moeten stoppen met het predikambt en andere zaken, dan zou ik geen ambt liever hebben dan schoolmeester of leraar van jongens te zijn. Want ik weet dat dit beroep naast het predikambt het nuttigste, belangrijkste en beste is.” Ook is de levensloop van Luther met jaartallen opgenomen. Het is een mooi boekje met citaten van Luther voor weinig geld.

Ada Schouten- Verrips, Een herdersjongen die dominee werd, gebonden, 89 blz., € 8,90, Uitgeverij Den Hertog, Houten, ISBN 978-90-331-2777-9.
Dit boekje is bestemd voor kinderen vanaf 11 jaar. Op eenvoudige wijze wordt beschreven hoe de Heere een eenvoudige schaapherder tot herder en leraar van mensen heeft gesteld. Een goede zaak dat onze kinderen dit lezen.

Laura Zwoferink, In het begin schiep God de hemel en de aarde, gebonden, 29 blz., € 4,90, ISBN 978-90-331-2768-7.
In de stal van Bethlehem, gebonden, 29 blz., € 9,90, ISBN 978-90-331-2767-0.

Uitgeverij Den Hertog, Houten. De mooie illustraties bij de Bijbelverhalen zijn van Peter Nuyten. Vanaf 4 jaar kunnen deze boekjes worden voorgelezen, vanaf 7 jaar kunnen zij zelf door de kinderen gelezen worden. Aan het eind van elk hoofdstuk staan vragen om zelf over na te denken of om samen over te praten.

P. de Zeeuw JGzn, Maarten Luther, de hervormer van Duitsland, bewerkt door M.J. Ruisen, gebonden, 176 blz., € 14,95 (voor abonnees op de De Zeeuw serie € 9,95.) Uitgeverij ‘De Ramshoorn’ Goes, ISBN 978-94-6115-0974.
Uitgangspunt voor dit boek is het boek van P. de Zeeuw getiteld ‘De mijnwerkersjongen van Mansfeld.’ Uit andere boeken van de Zeeuw zijn zaken toegevoegd en verbeteringen zijn doorgevoerd. Het nu verschenen boek behandelt het leven van Luther vanaf zijn jeugd tot aan zijn overlijden. Het boek zal in het herdenkingsjaar van het begin van de reformatie in 1517 zeker zijn weg wel vinden.

Ds. W. Visscher Woorden van wijsheid voor weduwen en weduwnaren, gebonden, 109 blz., € 9,95, Uitgeverij De Banier, Apeldoorn, ISBN 978-94-6278-8855.
De auteur, die zelf weduwnaar is, heeft een inhoudsrijk boekje geschreven, allereerst bestemd voor weduwen en weduwnaren. De eigen beleving klinkt erin door. Neem en lees.

Matthew Henry, Al ’t schepsel moet Hem prijzen, dieren uit de Bijbel, 135 blz., €16,95, Uitgeverij ‘De Ramshoorn’ Goes, ISBN 9789461150950.
Bij elk dier wordt een korte toelichting vanuit de Bijbel gegeven, daarna meditaties van Matthew Henry, vervolgens gespreksvragen die betrekking hebben op de meditaties en gedichten van R. Hoogerwerf- Holleman. De illustraties zijn van Henk van den Brink. Het mooi uitgevoerde boek kan als meditatiebundel gebruikt worden, in het gezin of op een vereniging, het hele jaar door. Elke week kan een dier behandeld worden.

B. Hoogwerff, Een vreemdeling in de storm, uit het leven van Alexander Comrie, gebonden, 62 blz., € 8,90, Uitgeverij Den Hertog, Houten, ISBN 978-90-311-2794-6.
Voor kinderen vanaf 9 jaar is dit boekje geschreven. Het is gebaseerd op historische feiten. In kort bestek wordt een overzicht van het leven en de arbeid van Comrie gegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 februari 2017

Bewaar het pand | 12 Pagina's

Boekbesprekingen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 februari 2017

Bewaar het pand | 12 Pagina's

PDF Bekijken