Bekijk het origineel

Orgaandonatie uit naastenliefde?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Orgaandonatie uit naastenliefde?

4 minuten leestijd

Hoe moet je als christen denken over orgaandonatie? Je kunt mensen helpen, maar is het goed om zomaar in je lichaam te laten snijden? Kun je je standpunt op grond van de Bijbel uitleggen aan anderen? Marije

Zomaar in je lichaam laten snijden, lijkt me inderdaad niet de bedoeling. Maar dat wil niet zeggen dat orgaandonatie verboden is. Recent hoorde ik van een moeder die ernstig ziek is en wacht op een harttransplantatie. Een hart kunnen we elkaar niet geven als we nog leven, maar door iemand die overlijdt en donor is, zou het leven van deze moeder gered kunnen worden. Stel dat dit jouw moeder zou zijn? Dan zie je er toch naar uit dat iemand in Europa na het overlijden zijn of haar hart wil doneren? Je hoort ook nogal eens van mensen die een verminderde nierfunctie hebben, dat juist familieleden bereid zijn om donor voor zo iemand te worden. De emotionele band zal daarin een belangrijke rol spelen. Dat is ook heel begrijpelijk.
Maar als die emotionele band er niet is? In Nederland wachten ernstig zieke mensen vaak lang op een donororgaan. Ieder jaar overlijden mensen terwijl ze wachten op een nieuw hart of nier. De overheid stimuleert mensen daarom om donor te worden. Dat lijkt me een goede zaak, maar wat moet je als christen op grond van de Bijbel hiervan denken?

Naastenliefde
De Bijbel verbiedt ons om ons lichaam te verminken (Lev. 19:28) of te doden (Ex. 20:13). Maar mag je dat toepassen op orgaandonatie? Het tweede gebod, gelijk aan het grote gebod om God lief te hebben boven alles, luidt: Heb je naasten lief als jezelf (Matth. 22:39). Stel dat jij grote problemen zou hebben met een nier of met je lever, zou je dan een donornier of donorlever accepteren? De christelijke religie is een godsdienst van het leven, niet van de dood. Christelijke naastenliefde mag ver gaan, in navolging van de Heere Jezus, Die zelfs Zijn leven gaf voor vijanden. Het is een daad van christelijke naastenliefde om organen af te staan die je zelf niet (meer) nodig hebt. Sommige verklaarders zeggen naar aanleiding van Galaten 4:15 dat Paulus erg slechte ogen heeft gehad. De Galaten wilden zelfs hun ogen uitgraven en aan Paulus geven als dat mogelijk zou zijn geweest. Als dat echt zo is geweest, dan zouden de Galaten dat uit liefde voor Paulus graag hebben gedaan.

Elk mens uniek
Maar ik kan me ook voorstellen dat je tot een andere conclusie komt. Elk mens is een uniek schepsel van God. Kun je dan organen van de ene mens overzetten in de andere mens? En wat te denken van de emotionele belasting van nabestaanden als je als donor na bijvoorbeeld een dodelijk verkeersongeluk eerst nog orgaantransplantatie( s) moet ondergaan voordat het lichaam wordt vrijgegeven om te begraven? Er kunnen zeker redenen zijn om te besluiten je niet te laten registreren als donor. Er zijn ook zeker grenzen aan transplantaties. Medische gezien moet aan diverse randvoorwaarden worden voldaan. Het voert te ver om dit allemaal te benoemen, maar duidelijk is wel dat de technieken steeds beter worden om ervoor te zorgen dat een transplantatie veilig is en ook echt slaagt.
Organen die met de persoonlijkheid van de mens te maken hebben, mogen niet getransplanteerd worden. Dan moet je denken aan hersentransplantatie of organen waarin zich de voortplantingscellen bevinden: eierstokken en testikels.
De Bijbel belemmert ons niet om ons te laten registreren als donor. Eind 2014 stonden bijna vier miljoen Nederlanders als donor geregistreerd in het donorregister. Zij hebben deze stap ongetwijfeld bewust gezet. Een ieder zij in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd, maar zullen we er als christenen serieus over nadenken?

www.donorregister.nl

Heb jij een vraag? Mail naar antwoordopjevragen@jbgg.nl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 juli 2015

Daniel | 32 Pagina's

Orgaandonatie uit naastenliefde?

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 juli 2015

Daniel | 32 Pagina's

PDF Bekijken