dagelijks
KOL-OMMETJE
Eén enkel woord kan een streek zijn. Van een ipen, waarmee je alles tegelijk tekent. Een situatie, de wereld rondom en wat al niet. Ditmaal denk ik aan het woordje dagelijks. Een paar korte lettergrepen kunnen een heleboel oproepen, Ineens staat de vale sleur voor je; draait de tredmolen. Het is een gerekte zucht, heel de dag. Sommigen schrikken er niet voor terug om er zelfs een vloek van te maken. Elke dag is het weer hetzelfde. Je wordt het goed zat. Steeds diezelfde karweitjes en haast altijd in dezelfde volgorde. Slaapkamer, keuken, huiskamer. Klaarmaken, gereedzetten, afwassen, w r eghelpen, schoonhouden. Ooit had je je leven wel eens anders voorgesteld. Kleurige toekomstbeelden zijn kaal en vaal geworden. Haast een straf. Mijn straffing is er elke morgen, klaagt een bekende psalm. Als een metgezel die zich zonder spreken bij mij voegt en meegaat.
Straf zegt u? Kun je dat altijd zo uitdrukken? Van die blindgeborene zeiden ze het ook. Wie heeft er gezondigd, hij of zijn ouders? Daar lopen wij terdege mee vast. Het is niet per persoon tot achter de komma uit te rekenen. Het kan best een keer een straftoestand zijn, een eindsituatie dus van ons (mis)doen. Maar voor hetzelfde kan het ook een startpunt voor Gods wondermacht zijn. Op zichzelf wat de moeite ervan betreft is er geen verschil. Pijn en verdriet kunnen gelijk zijn. Maar God heeft in het andere geval bedoelingen. Het gegeven zoet is zoveel zoeter, wanneer het bitter zuur begon. Dat neemt niet weg dat, globaal genomen en afgezien van Gods intenties, alle doffe ellende en al de grauwheid van het alledaagse leven gevolg is van zonde of eigenlijk van vloek over die zonde.
De blindgeborene kwam binnen de gezichtskring. Wij kennen nog een andere gehandicapte. Ook al van jongsaf gebrekkig. Een trek slechts die dit stukje bepaalt. Van die gehandicapte lezen we dat „zij hem dagelijks zetten aan de deur van de tempel". Nu ik zo zit te lezen zou je haast denken dat hij, terwijl hij nog naar zijn vaste plekje onderweg was, reeds Petrus en Johannes om een aalmoes bad. Daar moeten de uitleggers zich maar eens mee bemoeien. Het zou wel mooi uitkomen, want de apostelen stonden ook net op het punt. Dat dan maar daar. Wat een ellende gaat wellicht schuil in dat zinnetje: „welken zij dagelijks zetten." Wij kunnen er niet meer achter komen. Soms geschiedt zo'n corvee vanuit beschamende liefde en trouw. Vaker echter met een grauw en snauw. Op zo'n manier dat de ongelukkige zich nog veel ongelukkiger voelt. Maar wat moet je? In elk geval is voor alle betrokkenen de schoonheid allang van de 'Schone Poort' af. Bezoekers van ver staan bewonderend stil en ervaren het tafereel van de stakker die wordt neergezet als dissonant. Maar voor de invalide en zijn groepje is er voor schoonheid geen oog meer. Dagelijks. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat altijd weer hetzelfde. En om ons heen wordt het eer grimmiger dan zachter. Zeker vandaag. Dat is onze wereld, onze leefwereld.
Wij stompen af, de ogen worden blind. Niet alleen voor schoonheid die er altijd is, maar ook voor het vele waarmee we dag aan dag nogal liefst overladen worden. Het is dan wel brood der smart, doch wel dagelijks brood dat als trouwe gave naar ons toe komt. Elke morgen vind je toch maar nieuwe goedertierenheden klaar liggen. Probeer dagelijks een glimp op te vangen van het vertroostend Aangezicht, dat iedere keer weer toestraalt als hadden wij het ooit zo vriendelijk aanschouwd. Dat breekt de sleur en rukt ons uit de tredmolen. Wanneer wij dit overdenken beseffen wij hoe niets zo funest is als een gebedsmolen. Dat is een toppunt. Kortsluiting. Dan immers is het medicijn zelf de kwaal.
Iemand die wil liften kiest het gunstigste plekje om meegenomen te worden. Op het snijpunt van dagelijkse sleur van bedelen en van het dagelijks vernieuwde zoeken van Gods aangezicht in de tempel gebeurt het. De lift. De lift is opheffen, optillen. „En hem grijpende bij de rechterhand, richtte hij hem op." Voor u ook een lift uit de tredmolen van alle dag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 september 1985
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 september 1985
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's