Bekijk het origineel

De effectus civilis.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De effectus civilis.

2 minuten leestijd

Amsterdam, 18 Maart 1904.

Prof. Fabius heeft een goed werk gedaan met de rede, door hem gehouden in eene samenkomst van de studenten der stedelijke Universiteit te Am.sterdam, 17 Februari j 1., waarbij verschillende sprekers over het wetsontwerp van het Hooger Onderwijs hun meening zouden zeggen, met bekwamen spoed in het licht te geven onder den titel „De Effectus Civilis."

Reeds op zich zelf verdient het feit waardeering, dat Prof. Fabius in dezen "kring optrad, waar hij van te voren wist, dat esn warm applaus veeleer aan Mr. Troelstra, dan aan den hoogleeraar der Vrije Universiteit zou ten deel vallen.

Het betoog zelf, dat Prof. Fabius leverde, is kort en bondig. De hoofdgedachte is, dat heel de strijd tegen dit wetsontwerp feitetijk niet tegen dit wetsontwerp gaat, maar reactie is tegen de vrijheid van Hooger Onderwijs, die reeds in 1876 in de wet is gewaarborgd. Met fijne ironie worden de gewone argumenten der tegenstanders weerlegd, en Mr. Levy mag dankbaar wezen, dat hij bij deze vernietigende crietiek niet aanwezig was.

Toch zal ook dit pleidooi van liberale zijde wel weer doodgezwegen worden. De gemakkelijkste tactiek, wanneer men niet overtuigd wil worden. Maar een tactiek, die eigen zwakheid het duidelijkst verraadt.

Als getuigenis tegen liberalistische enghartigheid heeft dit geschrift blijvende waarde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 20 maart 1904

De Heraut | 4 Pagina's

De effectus civilis.

Bekijk de hele uitgave van zondag 20 maart 1904

De Heraut | 4 Pagina's

PDF Bekijken