Bekijk het origineel

Soedanese communisten krijgen lid op de neus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Soedanese communisten krijgen lid op de neus

Strijd in het zuiden duurt voort

4 minuten leestijd

De terugkeer van de Soedanese leider generaal majoor Gaafar Numeiry betekent grote tegenslag voor 't Arabische communisme en zeker een tijdelijke handicap voor de Sovjet-Unie.

De Soedanese coup en tegen-coup van de afgelopen week zijn zeker meer geweest dan alleen een machtsstrijd tussen twee groepen linkse officieren. 

Numeiry heeft onmiddellijk nadat hij de macht weer in handen had een enorme jacht ontketend op de communistische partij van Soedan, de meest actieve, machtigste en best georganiseerde communistische partij in de Arabische wereld. 

Numeiry is, evenals zijn mentor wijlen president Nasser van Egypte, voorstander van een wazige combinatie van nationalisme en socialisme van eigen bodem. Hij verwerpt buitenlandse ideologieën zoals het communisme. 

Hoewel „links", heeft Numeiry zich gekeerd tegen de communisten toen deze bezwaren gingen maken tegen sommige onderdelen van zijn beleid met name het streven naar nauwere politieke samenwerking met Egypte. 

Evenals Nasser heeft Numeiry goede betrekkingen met de Sovjet-Unie nagestreefd en verwezenlijkt ondanks het feit dat hij de communisten in zijn eigen land sinds begin dit jaar onderdrukte. 

De junta die Numeiry vorige week maandag afzette was sterk pro-communistisch. Een van de leden van de junta was de broer van Abdel Khalek Maghoub, de secretaris-generaal van de communistische partij. 

Er zijn aanwijzingen dat de Soedanese communisten, indien de staatsgreep tegen Numeiry was geslaagd, te zijner tijd het nieuwe regime zouden hebben beheerst. Soedan zou daarmee het eerste communistische land van de Arabische wereld zijn geworden. 

Het belang van Moskou in de Arabische landen bedraagt via economische en militaire hulp vele miljarden dollars. 

Numeiry heeft nu arrestatie van alle communisten in Soedan bevolen. Wie hen verbergt wordt zelf ook als een vogelvrije beschouwd. Tegen de leiders van de coup zijn processen begonnen en vier van hen zyn reeds terechtgesteld. 

Er zijn geen bewijzen dat de Sovjet-Unie direct de hand heeft gehad in de staatsgreep van maandag. Na de machtsovername door de pro-communistische officieren was de enige Russische reactie een voorzichtig gesteld bericht van Tass, waarin de machtsovername werd aangekondigd, 

De jacht op de communisten die door Numeiry is begonnen, zal zeker het misnoegen van Moskou opwekken, en Numeiry, die afhankelijk blijft van de Russische economische en militaire hulp, zal zeker minder hartelijke gevoelens tegen de Sovjet-Unie aan de dag leggen. 

De terugkeer van Numeiry heeft als gevolg dat Irak nog verder geïsoleerd is geraakt in de Arabische wereld. 

Het socialistische Baath-regime in Bagdad, heeft als enige Arabische regering de Soedanese rebellen erkend. 

Wegens zijn ruzie met Egypte, verwelkomde Irak de val van Numeiry, een bondgenoot van Egypte. Nu staat het in de kou. 

De overwinning van de 41-jarige Numeiry, heeft anderzijds de kansen van de voorgenomen federatie tussen Egypte, Libië, Syrië en Soedan vergroot. 

Egypte, Libië en Syrië zijn reeds vergevorderd met hun plannen, Soedan zou later toetreden tot de federatie. 

Numeiry aarzelde voor directe toetreding tot de federatie te kiezen, gezien het verzet daartegen van de Soedanese communisten. Nu zou hij kunnen besluiten op 1 september toe te treden tot de „federatie van Arabische republieken". 

Voor het grootste deel van de 15 miljoen Soedanezen zal de machtsstrijd in Chartoem niet veel veranderingen brengen. 

Het zou het nieuwe regime niet gemakkelijk zijn gevallen om de bevolking, voor het merendeel boeren en conservatieve moslims en christenen in communistische zin te indoctrineren. 

Maar ook Numeiry's socialisme zal lange tijd nodig hebben om wortel te schieten en de levensgewoonten van het volk te veranderen. 

Vooral is de vraag, wat zal gebeuren met het zuidelijk deel van Soedan. 

Hier leeft de grotendeels christelijke negerbevolking, vroeger goede prooi voor de slavenhalers, reeds tientallen jaren in onmin met het regime in Chartoem. Een guerilla wreed en meedogenloos heerst daar. Van honger of door militaire acties sterven vele honderden. 

Als hier niets ten goede keert kan deze zieke plek het begin worden van nieuwe opstanden tegen het bewind van Numeiry. Want de wanhopigen zijn bereid iedere hulp die wordt geboden te accepteren, van welke kant ook.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

Soedanese communisten krijgen lid op de neus

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken