Dringend hulp vereist voor bouw van nieuw Evangelisch kerkje
In Koekelare (Vlaanderen):
In de ruimte van het Westvlaamse polderland, bezijden de weg Turnhout-Diksmuide ligt het dorp Koekelare. Ongetwijfeld hebt u er nog nooit van gehoord. Wij zouden er in deze bijdrage uw aandacht ook niet voor gevraagd hebben als er in deze ongeveer 7.000 inwoners tellende plaats niet een Evangelische gemeente bestond.
Grote getallen vindt u in België nergens vermeld als het gaat over het ledental van een protestantse kerk. Op deze regel maakt de gemeente van Koekelare zeker geen uitzondering; het ledental schommelt tussen de twintig en dertig. Het verbaast u misschien, maar ondanks dit geringe aantal heeft de gemeente toch een eigen predikant, n.l. ds. W. Makkink. Al ruim vier jaar is hij aan deze gemeente verbonden. Natuurlijk kan de gemeente niet in zijn levensonderhoud voorzien. Gelukkig biedt de Belgische staat hier de helpende hand. Niet dat het werk van deze predikant van staatswege gesubsidieerd wordt, het is de onderwijswetgeving die het hun mogelijk maakt godsdienstonderwijs te geven aan rijks- en gemeentescholen. Van deze mogelijkheid wordt ook door ds. Makkinik een dankbaar gebruik gemaakt; hierdoor worden de toch al zo zware lasten die op zijn gemeente drukken veel verlicht.
WOONHUIS
De gemeente van Koekelare beschikt Over een eigen bedehuis, tenminste als men het gebouwtje waarin de diensten belegd worden deze naam mag waardig keuren. Aan de buitenkant is nog duidelijk te zien dat het „bouwwerk" in betere tijden dienst gedaan heeft als woonhuis. In het voorjaar van 1937 werd na rijp beraad besloten het aan te kopen en in te richten als plaats van samenkomst. Dat betekende dat de binnenmuur moest worden weggebroken wat de stevigheid der muren niet direct bevorderde. Met een paar spanningsijzers dwars door het gebouw probeert men de uit het lood gezakte muren overeind te houden. eind blijven staan, waarbij er maar liever niet aan gedacht moet worden, wat de gevolgen kunnen zijn als tijdens de dienst (met 32 mensen die er een plaats kunnen vinden is de kerk barstensvol) de muren het mochten gaan begeven. Men is het er al jaren over eens dat aan deze onhoudbare toestand een eind moet komen.
De grote vraag, waarvoor deze kleine protestantse gemeenschap zich geplaatst ziet is echter: „Hoe krijgen wij voor een nieuw kerkgebouw ooit het benodigde geld bijeen?" Vele rijken telt de gemeente niet; het merendeel der gezinnen behoort tot de groep der minder-gesitueerden. Desondanks zajn ze er in geslaagd uit eigen middelen in een tijd van 2 1/2 jaar een bedrag van f 115.000 bijeen te sparen. Dit is echter bij lange na niet toereikend; in het geheel zal men zeker een bedrag van f 100.000 nodig hebben. En dan kan hun kerk nog maar een uiterst eenvoudig gebouwtje worden, dat plaats moet kunnen bieden aan een honderdtal personen. Om de kosten te drukken, zal de bouw zoveel als mogelijk is met eigen krachten worden uitgevoerd.
HULP
Mogelijk zijn er onder u, verlegen geworden bij het zien op eigen rijkdom wat het kerkgebouw betreft waar u 's zondags met de gemeente samenkomt, die deze kleine Evangelische gemeente graag willen betrekken in hun Christelijke handreiking. De eenvoudigste manier is het overmaken van een geldbedrag op de postrekening van de Belgische Evangelische Zending te Den Haag (124385) met vermelding van: Kerkbouw Koekelare.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 augustus 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 augustus 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's