Nieuwe stad -waar?- in de Hoekse waard
Ingrijpende ontwikkeling in Zuid-Holland
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland richten hun blik op de toekomst. Het streekplan Zuid-Holland Zuid vertolkt het beeld, dat zij in 1980 van dit gedeelte van deze provincie verwachten te zien. Dordrecht, Oud-Beijerland en Middelharnis en in een later stadium, als de pont over de Dordtse Kil vervangen is door een brug, 's Gravendeel zullen zich in de eerstkomende vijf jaar meer ontwikkelen dan andere plaatsen in dit deel van Zuid-Holland.
Overigens zijn GS voorzichtig in het aangeven van duidelijke lijnen want andere factoren, die aan de grijze horizon zich reeds aftekenen, zullen zo zij verwachten in de tweede helft van dit decennium tot forse ingrepen in de bevolkingsconcentraties leiden. De opkomende vorm van de samenleving, die men het best onder verstedelijking kan verstaan, wordt gekenmerkt door een toenemende behoefte aan veelzijdige en hooggekwalificeerde voorzieningen. Om hieraan te kunnen voldoen is een vrij grote mate van concentratie nodig. Ook het behoud van het natuurlijke milieu leidt tot de noodzaak van concentratie. Daarnaast zal de overloop vanuit de Waterweg-agglomeraties de bevolkingsdruk op de Hoekse Waard toenemen.
NIEUWE STAD
Deze overloop, die voor 1980 wordt geschat op 20.000 mensen, zal moeten worden opgevangen in een nieuw te stichten stad. Een definitieve plaats voor deze stad wordt in dit plan nog niet aangegeven, want een andere factor die aan de horizon opdoemt is de aanleg van een nieuwe grote luchthaven. De verbindingen met andere steden in ons land, de voorziening met arbeidskrachten, de geluidshinder voor de omgeving en de aantasting van het biologisch milieu zijn alle belangrijke factoren waarmee bij de definitieve situering van dit vliegveld rekening moet worden gehouden.
In verband met de stedelijke ontwikkelingen zal op korte termijn de infrastructuur en de eventuele uitbreiding daarvan opnieuw in studie moeten worden genomen. Het openbaar vervoer zal behoefte hebben aan een railverbinding, al wordt ook gedacht aan een metroverbinding. Om een bepaald gebied zo goed mogelijk te ontsluiten of om versnippering van grondgebruik te voorkomen is in principe bundeling van vervoersaders gewenst. Een goed voorbeeld is hiervan de leidingstraten, waarvan er enkele in dit gebied aangelegd zullen worden.
Voor de scheepvaart zal het bestaande net van waterwegen op verschillende punten moeten worden verbeterd en voor uitbreiding van zeehaventerreinen zien Gedeputeerde staten in het streekplan Zuid-Holland Zuid geen plaats. Met erkenning dat in de toekomst ongetwijfeld uitbreiding van zeehaventerreinen gewenst en nodig zal zijn, ziet men hier meer mogelijkheden in het zuiden van de Delta, aan de Westerschelde. In de eerstkomende 10 jaar zal een plaats moeten worden aangewezen voor een nieuwe elektrische centrale; de voorkeur gaat uit naar vestiging in 's Gravendeel.
RECREATIE
Niet alleen door de groei van de bevolking maar ook door verandering in de mogelijkheden en gewoonten bij de besteding van de vrije tijd zal in de komende jaren de vraag naar recreatieve voorzieningen nog aanzienlijk toenemen. Het noordelijk deel van het streekplan is aantrekkelijk voor dagrecreatie vanuit de Rotterdamse agglomeratie, terwijl geheel Zuid-Holland Zuid ligt binnen het bereik van de weekeindrecreatie. Een deel van de dagrecreatie richt zich op doelen bulten de woonplaats, zodat ook in het landelijk deel voorzieningen hiervoor moeten worden getroffen. Men denkt hierbij aan de landelijke gebieden in een zone van 20 km om de grote steden. Voor weekendrecreatie ziet men grote mogelijkheden op de kop van Goeree en de te stichten aanknopingspunten in het Grevelingenbekken.
AANDACHT
De In dit streekplan aanwezige moderne levenskrachtige agrarische bedrijven krijgen de nodige aandacht. De gunstige factoren die hieraan medegewerkt hebben, zoals de bodemkwaliteit, het klimaat en de historische ontwikkeling moeten volledig worden benut. Ruilverkaveling en reorganisatie van de waterhuishouding kunnen hieraan dienstbaar zijn. Het huidige landschap is het gevolg van een samengaan van natuurlijke omstandigheden en een sterke invloed van de zee. Tevens van menselijk ingrijpen ten behoeve van allerlei belangen zoals waterbeheersing, het boerenbedrijf en het vervoer.
Vooral op Goeree-Overflakkee en in de Hoekse Waard kenmerkt het landschap zich door grote schaal. Het college van GS van Zuid-Holland hecht aan deze grote schaal grote waarde en tracht deze zoveel mogelijk te behouden. Bundeling van transportvoorzieningen en het tegengaan van verspreide bebouwing verdient ook al uit andere overwegingen aanbeveling.
Belangrijk is het behoud van natuurgebieden zoals de oeverstroken langs d grote wateren, de Biesboscomplexen, de duingebieden en van bijzondere landschapstypen als het Scharvelingengebied op Goeree. De veelzijdige Infrastructuur die in en om Dordrecht aanwezig is zal de stedelijke uitgroei van de Waterweg-agglomeratie in deze omgeving doen plaats hebben,
DORDRECHT
Van groot belang daarbij is, dat niet vanaf Rotterdam-Zuid tot op het Eiland van Dordrecht alle kernen structuurloos samengroeien, waarbij aan de kwaliteit van het leefmilieu in groter verband wordt voorbijgegaan. De uitstraling van de Rotterdamse groei, die de kernen op Oost-IJsselmonde sterk stimuleert is een gevaar voor de centrumfunctie van Dordrecht. Hierom zal de bevolkingstoeneming op het eiland van Dordrecht moeten worden gestimuleerd. Dordrecht, dat aandacht moet schenken aan de ontwikkeling van deze city-functie, met inbegrip van reconstructie van de binnenstad, staat voor vele taken. Om het tempo van de wo ningbouw en de kwaliteit van de woongelegenheid hoog te houden worden grote inspanningen gevergd. Gedeputeerde Staten zijn dan ook de mening toegedaan, dat het stimuleren van Dordrecht, dat niet alleen als een der eerste taken van het streekplan gesteld wordt, ook daadwerkelijke steun van de overheid behoort te krijgen. Zwijndrecht en Hendrik-Ido Ambacht zullen Dordrecht hier kunnen volgen, mits hun ontwikkeling de ontwikkeling van Dordrecht niet aantast.
MOEILIJK
In de overige delen van het streekplangebied zal de eerste jaren de woningbouw niet worden gestimuleerd. Eerder zal in vele gevallen remmend moeten worden opgetreden. In grote delen van zuidelijk Zuid-Holland was door de slechte verbindingen de druk tot uitbreiding niet hoog, omdat een vrij groot percentage van de groeiende bevolking zich daarom elders vestigde. Nu de nieuwe oeververbindingen er zijn ontstaat een sterke „bouwdruk" op vele kleinere kernen, waarvan de eerste reactie van de gemeentebesturen is om daaraan tegemoet te komen. Dit zou echter een gevaarlijke suburbanisatie van de Hoekse Waard betekenen.
Enkele kernen, zoals Oud-Beijerland en Middelharnis zullen op grond van goede verbindingen en aanwezige voorzieningen een regionaal verzorgende taak krijgen. In de kleinste kernen zal naar afronding van de bebouwing moeten worden gestreefd. Woningbouwcomplexen en bedrijfsterreinen dienen niet meer te worden geëntameerd. Tussen de verzorgingskernen en de kleinste dorpen ligt een categorie die uitbreidingsmogelijkheden zullen kunnen krijgen, doch waar de bedrijfsvestiging beperkt zal moeten blijven tot de verzorging van de eigen bevolking.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's