Bekijk het origineel

ROTTERDAMSE GRAANMARKT

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ROTTERDAMSE GRAANMARKT

(Overzichte firma A. Makkreel)

4 minuten leestijd

De staking van havenarbeiders in Noord-Amerika heeft een heel ander verloop dan wel gedacht werd. De „Taft Hardley"-wet is ditmaal niet van toepassing gebracht. Het schijnt dat de plaatselijke rechters verschillende uitspraken doen en tot een hervatting van het werk voor slechts 12 dagen bevelen. Zo wordt er van sommige havens nog wel verladen.

Amerikaanse maïs werd uit twee gewachte boten geoffreerd en de prijzen lagen tamelijk geschikt in de markt. Ook houdt de aanvoer van Franse maïs aan; er is uit diverse schuitjes af binnenland nog te koop.

Laplata-maïs uit stomende boten blijft beperkt geoffreerd. De vraag is hiermee echter wel in overeenstemming. De prijzen toonden een lichte verbetering. De offertes van gerst blijven beperkt tot Hollandse zomer- en overmaalgerst. Er is dus weinig verscheidenheid. In sorghum ging het een en ander om in stomende Plata granifero. Loco af pand binnenland werd Franse sorghum verhandeld. Ook op aflading kwam weer enige belangstelling.

De prijs van de Canada/USA-haver veranderde vorige week niet. Een partij loco Zweedse haver van zeer mooie kwaliteit bleek spoedig geruimd. Voor Hollandse haver hield men de vraagprijzen nagenoeg onveranderd. Gedenatureerde tarwe werd regelmatig afgedaan. Over het algemeen hielden kopers zich echter zeer gereserveerd deze week.

VEEKOEKEN

De veekoekenmarkt heeft een bijzonder kalme week achter de rug. Het binnenland heeft veelal nog voldoende voorraad en dit heeft de vraag zeker beïnvloed. Ook op termijn laat men het momenteel afweten. De staking in Noord-Amerika heeft ook hier nog geen of weinig invloed op het prijsniveau. Bijvoorbeeld soyaschroot was eerder lager te koop en zo kon men loco Hollandse fabrikaten te kust en te keur kopen. Ook op levering wilden verkopers water in de wijn doen. Veel boten met USA-soya zijn er niet, doch de boten welke vertrokken zijn konden nog enigszins de attentie van kopers vinden Andere posities lagen beslist verlaten In de markt.

Maïsglutenpellets zijn loco van pand wel wat duurder geworden. Toch valt ook hier de vraag enorm tegen. Ladende boten in Noord-Amerika, welke met plm. 3 weken hier aankomen, zullen toch binnenkort meer aandacht verdienen. Op aflading zijn ook hier geen prijsverschillen en zaken van betekenis te melden. Cocos was uit boten wat beter gedisponeerd met iets me er vraag; toch ligt de prijs van stomende cocos nog bijzonder interessant in de markt. nog bijzonder interessant in de markt, Op aflading gebeurt er zo nu en dan wat naar binnenlandse consumptie.

Lijn was eveneens niet lager, met enkele zaken in gewachte meelpellets. Lijnzaad was eerder weer wat in mineur. Voor loco grondnootpellets moest wat meer worden betaald. Raapschroot, dat dringend ontvangen moest worden, werd voor lage prijzen van de hand gedaan. Zonnepellets zijn fractioneel wat beter, doch de vraag-naar dit artikel is de laatste tijd zeer klein geworden.

Molenafvallen zijn over de gehele linie lager te koop. Hollandse fabrikaten zowel als Plata grintpellets ondervonden weinig vraag. Hominychop werd geschikt uit boten geoffreerd, doch meer en meer gaat men zakgoed weren door de grote arbeidskosten welke daaraan verbonden zijn. Maïsvoermeel werd niet dringend aangeboden en aandieningen hierin bleven uit.

Met rapioca blijft het slecht gaan. Lage prijzen en weinig vraag is het beeld dat de markt beheerst. De gehele winter door kan men momenteel tegen spotprijzen kopen. Hiermee verband houdende, waren de prijzen van aardappelschijven ook sterk in de verdrukking komen te liggen.

Het enige bijzondere van pulp was een lichte opleving door dekkingsvraag naar Spaanse pellets o p het voorjaar. Aan de andere kant verhoogden fabrieken de voorjaarsmaanden ook met ƒ 0.50 per 100 kg., doch voor spoedige levering blijven de prijzen onveranderd. Dringend te verkopen posten Duitse pellets per schuit en auto waren moeilijk te verkopen en de prijzen navenant slecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 november 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

ROTTERDAMSE GRAANMARKT

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 november 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken