Bekijk het origineel

Investeringsheffing

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Investeringsheffing

2 minuten leestijd

In het voorontwerp van wet, waarover de SER moet adviseren, zijn de belangrijkste bepalingen op het gebied van de heffing:

• De hoogte van de tarieven en de aanwijzingen van bedrijfstakken en soort gebouwen worden bij algemene maatregel var. bestuur vastgesteld.

• De opbrengst wordt bestemd voor het regionale investeringsbeleid. De minister kon gisteren geen schatting doen over het bedrag dat deze heffing zou opleveren. Wel wist hij dat in 1970 voor ongeveer achthonderd miljoen gulden aan investeringen in het westen onder de maatregel zou zijn gevallen.

• De eerste honderdduizend gulden van investeringen vallen buiten de heffing.

• Buiten de heffing vallen: kerken, scholen, geboulen waarin sociale activiteiten van plaatselijke aard zich afspelen, geneeskundige voorzieningen, gebouwen voor lagere overheden, gebouwen voor de detailhandel en voor de recreatie (wel een heffing op hotels, niet op cafés en restaurants).

• In de wet moet komen te staan dat alle investeringen met ten hoogste honderd procent kunnen worden belast. Omdat alleen de investeringen in gebouwen onder de maatregel zullen vallen, wordt het maximale percentage ten hoogste 20 tot 25.

• Het percentage voor kantoren zal de helft zijn van dat voor fabrieksgebouwen.

• Voor productie-installaties die in de open lucht worden geplaatst, zal hoogstens 12,5 procent behoeven te worden betaald.

• De heffingen worden geïnd door de belastingdienst. Ze gaan in op de dag, dat de gemeente een bouwvergunning afgeeft. De belangrijkste bepalingen inzake de vergunningen zijn:

• Hieronder vallen alle nieuwe projecten (vestigingen en uitbreidingen) in de Rijnmond. Binnen de rest van de Randstad worden de kantoren en grote projecten aan een vergunning gebonden.

• Het principe voor het afgeven van een vergunnjig is de vraag of de gebondenheid aan het westen en de voordelen van de nieuwe of de uit te breiden vestiging voor onze nationale economie groter zijn dan de verslechtering van de problemen in het westen als gevolg van een te grote concentratie.

Minister Langman zei nog, dat tot nu toe de kosten voor de samenleving als gevolg van activiteiten door ondernemers te weinig aan het bedrijfsleven zijn doorberekend.

Hij hoopt dat de SER in mei of juni advies zal uitbrengen. Nog voor de zomervakantie van de Tweede Kamer wil hij een wetsontwerp indienen, dat op 1 januari 1973 zou moeten gaan werken.

Wanneer zou blijken dat de heffingen te sterk of onvoldoende werken, kunnen de percentages worden gewijzigd, aldus minister Langman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 april 1972

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

Investeringsheffing

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 april 1972

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken