Bekijk het origineel

Honderste niertransplantatie in Leiden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Honderste niertransplantatie in Leiden

2 minuten leestijd

In het Academisch Ziekenhuis te Leiden is, naar eerst thans bekend is geraakt, op maandag 19 juni de 100e niertransplantatie verricht sinds hier op 2 maart 1966 de eerste transplantatie werd uitgevoerd. In ons land hebben thans in totaal 225 niertransplantaties plaats gevonden, aldus het universitair medisch centrum te Leiden.

De honderd transplantaties in Leiden werden uitgevoerd bij 98 patiënten. Bij 76 van hen functioneert de nier nog goed. Met de kunstnier werden 15 patiënten behandeld, terwijl 9 patiënten de transplantatie niet overleefden, waarvan 4 niet als gevolg van de transplantatie zelf. De 100e transplantatie werd uitgevoerd op een 20-jarige man. Of de operatie succesvol is geweest, kan men evenwel pas over enige tijd vaststellen, in verband met de mogelijkheid van afstotingsreacties.

De eerste patiënt, die in het Academisch Ziekenhuis te Leiden van een andere nier werd voorzien op 2 maart 1966, leeft nog steeds en maakt het volgens de artsen goed. Van de 100 Leidse transplantaties konden er meer dan de helft geschieden dank zij de uitwisseling van nieren via de stichting eurotransplant te Leiden.

Er bestaan in ons land op het ogenblik nog lange wachttijden voor niertransplantaties. Volgens het universitair centrum zullen in de komende twee jaar niet meer dan ruim 100 gevallen per jaar kunnen worden behandeld. Daarna zal men wellicht jaarlijks 400 transplantaties kunnen verrichten, waardoor iets op de achterstand kan worden ingelopen. De huidige achterstand is enerzijds een gevolg van geldgebrek in de transplantatiecentra, anderzijds een tekort aan donors.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juni 1972

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

Honderste niertransplantatie in Leiden

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juni 1972

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken