Bekijk het origineel

„Spaar levens van twee stervenden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Spaar levens van twee stervenden"

Opnieuw oproep van Sacharow:

4 minuten leestijd

De Ruissische natuurkundige Andrei Sacharov, de vader van de Russische H-bom en een voorman van de beweging voor de burgerrechten in de Sovjet-Unie, heeft een beroep gedaan op de Russische autoriteiten om de levens te sparen van twee dissidente intellectuelen, die in de psychiatrische inrichting van Leningrad zijn opgesloten.

In een op 1 augustus gedagtekende brief aan de Russische minister van volksgezondheid, Boris Petrowsky, zei Sacharow dat de kunstcriticus Viktor Feinberg en de ingenieur Wladimir Borisow "stervende zijn" in de psychiatrische inrichting, waar zij al meer dan drie jaar een gedwongen behandeling ondergaan.
Petrowsky is woensdag in de Verenigde Staten aangekomen voor overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Elliot L. Richardson.
Het bezoek van Petrowsky, dat waarschijnlijk 10 dagen zal duren, is het gevolg van een overeenkomst be dent Nixon bij zijn bezoek aan Moskou met de Russische autoriteiten heeft afgesloten. Het is niet bekend of Petrowsky de brief van Sacharow heeft ontvangen voor zijn vertrek naar Washington dinsdagavond.
Feinberg werd gearresteerd op 25 augustus 1968 toen hij op het Rode Plein demonstreerde tegen de Russische invasie van Tsjecho-SIowakije. Borisow werd in hechtenis genomen, omdat hij een petitie in de Verenigde Naties had ondertekend, waarin geprotesteerd werd tegen de politieke arrestaties in de Sowjet-Unie. Een afschrift van de brief van Sacharow werd aan het kantoor van „The Assiociated Press" in Moskou toegezonden.
Sacharow schreef, dat de twee dissidenten in de inrichting te Leningrad worden vastgehouden, ondanks een beslissing van het Centrale Serbsky Instituut in Moskou, dat geen van beiden nog langer een psychiatrische behandeling nodig heeft. Sacharow, een van de medeoprichters van de beweging voor de burgerrechten, verklaarde dat de twee mannen in januari tijdelijk naar de Serbsky kliniek waren overgeplaatst.

OVERGEPLAATS.
Na een uitgebreid onderzoek nam de psychiatrische commissie van deze kliniek in april een beslissing ten gunste van de twee mannen, aldus Sadharow. Deze beslissing is doorgaans bindend, maar in dit geval werd hij onverwacht ongedaan gemaakt door een rechtbank in Leningrad — kennelijk op verzoek van de plaatselijke KGB, de Russische geheime politie.
Feinberg en Borisow hebben herhaaldelijk hongerstakinigen gehouden om te protesteren tegen de willekeurige behandeling, die de leiding van de kliniek in Leningrad hen laat ondergaan, zo zei Sacharow. Toch worden beide mannen nog afgezonderd gevangen gehouden en krijgen zij geen boeken of schrijfmateriaal. "Zonder Uw tussenkomst of die van de wereldopinie, is er niemand, die hen kan redden", zo schreef de Russische natuurkundige.

In een brief, die twee jaar geleden uit de inrichting kon worden gesmokkeld, schreef Feinberg, dat "in ons land het vijgeblad van de psychiatrie wordt gebruikt als een betrouwbaar voorwendsel om mensen, die er hun eigen ideeën op na houden, voor onbeperkte tijd gevangen te houden. De gevangenschap kan slechts worden beëindigd door de fysieke of morele dood van de gevangene, dat wil zeggen door het afzien van zijn overtuigingen".

Russische staatsburgers, die door een medische commissie "gek" verklaard worden, verliezen al hun rechten en worden, tot de geheime politie anders beschikt, onderworpen aan psychiatrische behandelingen. Een andere politieke gevangene in de inrichting te Leningrad, de mathematicus Wassili Tsjernysjow, schreef in een brief, die verleden jaar uit de kliniek werd gesmokkeld, dat hij Borisow enkele malen in „de politieke afdeling" had gezien. "Ze behandelen hem met aminozuur en tengevolge daarvan verliest hij zijn individualiteit. Zijn intellect wordt afgestompt, zijn emoties vernietigd en zijn geheugen gaat verloren."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 augustus 1972

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Spaar levens van twee stervenden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 augustus 1972

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken