Bekijk het origineel

Benzine-accijns niet extra omhoog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Benzine-accijns niet extra omhoog

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De oppositie in de Tweede Kamer is er vannacht niet in geslaagd een meerderheid te winnen voor een extra verhoging van de benzine-accijns, het laten vervallen van de voorgestelde verhogingen van de wegenbelasting en verdergaande verhogingen van de vermogens- en de vennootschapsbelasting. De Kamer heeft vannacht het dekkingsplan '73 vrijwel ongewijzigd aangenomen. Wel zullen taxi's worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Het geld daarvoor wil de Kamer vrijmaken door de benzine-accijns met 0,15 procent extra te verhogen boven de door de regering voorgestelde 2,24, Landbouwtrekkers en alle andere voertuigen, die sporadisch van de openbare weg gebruik maken, wil de Kamer ontheffen van het betalen van de dieseltoeslag.
Het verhogen van de opcenten op de wegenbelasting met 17 procent en het verminderen met ƒ 141 miljoen van de rijksbijdrage uit de algemene middelen aan het rijkswegenfonds behaalde een krappe meerderheid van 76 stemmen voor en 71 stemmen tegen. Tegen waren de fracties van PvdA, D'66, PPR, PSP, DS'70, CPN, NMP, BP en De Jong (eenmansfractie).
Het hoge btw-tarief wordt verhoogd van 14 tot 16 procent en de bijzondere verbruiksbelasting op auto's van 15 tot 17 procent. Tegen stemden PvdA, D'66, PPR, PSP, CPN, BP, NMP en De Jong.
De bijzondere verbruiksbelasting, die voor taxi's in een periode van drie jaar betaald is, zal worden teruggegeven. Men ging akkoord met de voorgestelde gehalveerde invoering van de fiscale oudedagsreserve voor zelfstandigen.
De minimale reservering zal niet worden gehalveerd, maar wordt reeds vastgesteld op de gedachte omvang. De Kamer ging verder akkoord met de verhoging van de kansspelbelasting van 15 tot 25 pct.
De invoering van een zilveren tienguldenstuk, ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van koningin Juliana volgend jaar, kreeg de instemming van het overgrote deel van de Kamer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Benzine-accijns niet extra omhoog

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken