Bekijk het origineel

Noord-Vietnam vormt geheim leger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noord-Vietnam vormt geheim leger

TERREUR GAAT VOORT

3 minuten leestijd

SAIGON, woensdag — De Zuidvietnamese minister van buitenlandse zaken Tran van Lam heeft maandag beweerd, dat Noordvietnam van plan was een geheim leger te vormen, dat vorige maand overal in Zuid-Vietnam regeringsfunctionarissen had moeten vermoorden en de Vietnam bevolking had moeten dwingen tot vestiging in gebieden, die onder controle van de Vietcong staan. Hij zei dat deze instructies waren aangetroffen in documenten die een gedode Noordvietnamese militair bij zich had.

In iedere stad, dorp en gehucht moest voor 10 oktober een geheim leger zijn gevormd, dat de Zuidvietnamese leiders had moeten liquideren, verdeeldheid zaaien en wegen en verbindingen moeten saboteren. Zo zouden de instructies luiden. In de toestand van onzekerheid en ontbering die dan zou ontstaan zou de bevolking bewogen moeten worden zich in gebieden onder communistische controle te vestigen, aldus Tran van Lam.
De noordvietnamese vredesonderhandelaar Le Duc Tho heeft dinsdag in Peking van gedachten gewisseld met de Chinese premier Tsjoe en Lai. Verwacht wordt dat hij woensdag via Moskou zijn reis naar Parijs zal voortzetten voor een nieuwe gespreksronde met de voornaamste adviseur van president Nixon, Henry Kissinger. Het Witte Huis huis wilde intussen geen antwoord geven op de vraag, wanneer Kissinger zich naar de Franse hoofdstad zal begeven.
Kissingers plaatsvervanger, generaal Alexander Haig, heeft president Nixon in zijn buitenverblijf in Camp David verslag uitgebracht over zijn jongste besprekingen met het Zuidvietnamese staatshoofd Nguyen van Thieu. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Ziegler, had Haig een hartelijke en constructieve gedachtenwisseling gehad. De Amerikaanse regering was over het verloop van de onderhandelingen tevreden, aldus Ziegler.

BOMAANVALLEN
In afwachting van een bestand hebben Amerikaanse b-52-bommenwerpers bevoorradingscentra bij Thanh Hoa, 133 km ten zuiden van Hanoi gebombardeerd. Zij waren sedert 25 april niet zover in noordelijk gebied doorgedrongen. Thanh Hoa ligt 21 km ten zuiden van de twintigste breedtegraad, de grens, die president Nixon op 23 oktober voor bombardementen stelde met het oog op de vredesonderhandelingen. Voorts vielen b-52-bommenwerpers doelen aan in Zuid-Vietnam waar communistische troepen in 24 uur tijd 65 aanvallen ondernamen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Noord-Vietnam vormt geheim leger

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken