Bekijk het origineel

Van Tuyn's limonadefabrieken in de lift

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van Tuyn's limonadefabrieken in de lift

Meer omzet in suikervrije artilielen verwacht

3 minuten leestijd

Van Tuijn's Limonadefabrieken en Distilleerderijen N.V., producenten van Exota, Quick Up en Tudo frisdranken, te Dongen is — zoals bekend is begin 1972 overgenomen door de heer J. K. Lentscher. Direct na de overname werd begonnen met een totale herstructurering van het bedrijf. Opgesteld werden een produktieplan, een produktontwikkelingsplan en een afzet- en markeplan.

Thans beschikt het bedrijf over een modem produktie-apparaat, bestaande uit drie bottelarijen highspeed met een totale capaciteit van 47.000 liter per uur (jaarcapaciteit circa 65.000.000 liter); een volautomatische power-unit die zorgt voor stoom, verwarming, lucht koeling, water en eigen C02 produktie, een continu gekoelde siroopbereidingskamer, waar het produkt (frisdranken) uitsluitend in aanraking komt met roestvrijstaal en glas. De produktiemethode stelt het bedrijf in staat frisdranken steriel zonder pasteurisatie af te vullen. Men bereikt hierdoor, dat de frisdranken een natuurlijke aroma en smaak houden. Twee eigen bronnen zorgen voor de watervoorziening.

Produktontwikkeling

De frisdrankmarkt bestaat uit vij segmenten, te weten vruchtenlimonade, up, cola, limonadegazeusc en tonicsodawater. Eerstgenoemd segment maakt circa 55 procent van de totale frisdrankconsumptie uit. De belangrijkste smaak daarin is sinaasappel (75 a 80 pet.). Van Tuijn's Limonadefabrieken brengt in dit segment vruchtenlimonade sinaasappel, zwarte bessen (Cassis), cerise, aardbeien (nieuwe smaak voor Nederland) en rozebottelvruchten-limonade onder het Tudo merk. In het up-segment brengt zij een heldere lemon-lime drank onder het geregistreerde merk Quick-Up. Het cola-segment wordt bewerkt met Tudo Cola en Kindercola (coffeïnevrij). In het limonadegazeuse-segment neemt Exota met een flinke voorsprong op nummer twee volgens eigen zeggen de eerste plaats in. Het landelijk marktaandeel is circa éénderde van de totale consumptie. In het Tonic-segment brengt men de Tudo-Tlctonic.

Suikervrij

Inmiddels heeft het bedrijf de benodigde Koninklijke Besluiten gekregen voor de produktie van suikervrije limonades voor diabetici. Ook steeds meer consumenten van frisdranken gaan over op het gebruik van deze produkten om slankheidsredenen. Het bedrijf verwacht een gunstige invloed van deze „slankmakers" op de omzet in de komende jaren. De frisdrankaccijns heeft zeker invloed gehad op de consumptie. De Exotafabriek heeft ondanks deze negatieve invloed in 1972 ten opzichte van 1971 een verhoogde omzet weten te bereiken In de segmenten vruchtenlimonades, up, cola en tonic. De ontwikkeling in limonadegazeuses bleef iets achter; hierbij speelde het koude weer deze zomer een ongunstige rol.

Drie vennootschappen

De groep die al deze activiteiten uitvoert bestaat uit: Van Tuijn's Limonadefabrieken en Distilleerderijen N.V., als produktiebedrijf; Handelsonderneming Tudo N.V. en Frisdranken Industrie Dongen N.V. als ondernemingen waarin alle verkoopactiviteiten zijn ondergebracht. In de Frisdranken Industrie Dongen N.V. worden, naast artikelen geproduceerd door van Tuijn's Limonadefabrieken en Distilleerderijen N.V., eveneens bekende aanverwante handelsartikelen in het assortiment gevoerd. Belangrijk hiervan zijn: Apollinaris bronwater, alleen-importeurschap voor Nederland; (Apollinaris heeft in Duitsland met 28 procent het grootste marktaandeel in c bronwater); Tonic (Schweppes), sodawater. Ginger Ale en Bitter Lemon; Caulier Bier van Belgische origine.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 januari 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Van Tuyn's limonadefabrieken in de lift

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 januari 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken