Herdenking Salzburger emigranten in Groede
Gastvrij "Landje van Cadzand"
Met een kerkdienst, een ontvangst ten gemeentehuize van Oostburg, de onthulling van een standbeeld en een rondrit door West-Zeeuwsch-Vlaanderen hebben afgelopen vrijdag en zaterdag vrij veel belangstellenden het feit herdacht dat 240 jaar geleden in totaal 780 Salzburger emigranten in West-Zeeuws-Vlaanderen voet aan wal hebben gezet
In Nieuwerhaven, ten oosten van Breskens vonden deze vaak berooide protestantse vluchtelingen eindelijk heul voor de vervolgingen van de fel roomse Salzburger vorst en aartsbisschop Leopold Anton von Firmian. Er is tegenwoordig een speciale vereniging die dit bijna vergeten feit uit de geschiedenis door allerlei activiteiten terug in de aandacht brengt door allerlei archieven over de Salzburger emigranten af te zoeken, voorwerpen te verzamelen en via een eigen blad allerlei stambomen en meer wetenswaardigheden over de verre Lutherse voorvaderen te publiceren. Onze krant had er zelfs een vervolgverhaal over.
Vrijdagavond was er een kerkdienst in Groede het plaatsje waar de Salzburger emigranten zich met name religieus conteerden. Aanwezig waren plaatselijke leden, leden van de Lutherse Kerk in Nederland en afgevaardigden van de gemeente Oostburg. De heren drs. Th. A. Fafié, drs. J. Scholte en mej. ds. M. P. Stol hielden boeiende inleidingen waarin o.a. de gehele gang van zaken opnieuw werd belicht.
SCULPTUUR
Zaterdagochtend verzamelden zich een kleine honderd afstammelingen van de vluchtelingen, met leden van de Lutherse kerk en de Heemkundige Kring van West-Zeeuwsch-Vlaanderen op een receptie in het gemeentehuis van Oostburg waar burgemeester A, Schipper, drs. Fafié als voorzitter van de „Stichting Geschiedenis Salzburger Emigranten in Nederland" en C. A. C. van Vooren korte toespraken hielden waarna de oud-gemeentesecretaris M. A. Aalbregtse een historisch overzicht van Oostburg gaf.
Het verzamelde gezelschap maakte vervolgens een rondrit door het ook recreatief interessante West-ZeeuwsVlaanderen dat in de Napoleontische tijd het ,,Vierde district" werd genoemd en nog heden ten dage bekend staat als het Landje van Cadzand. Nabij het vroegere Nieuwerhaven, waar eens vanuit Salzburg voet aan wal werd gezet, lichtten burgemeester Schipper en drs. Fafié een Oostenrijkse vlag van een houtsculpture van eeuwenoud kienhout waarmee pastoor-kunstenaar Omer Gilliet uit Breskens het vluchten van de Salzburgers naar Nederland had verbeeld.
In het houtwerk dat te voorschijn is gekomen uit een prehistorisch bos nabij Terneuzen, zijn de jaartallen 1733 en 1973 gesneden. Men kan zeggen: een monument voor de onbekende Lutheranen, niet alleen uit Salzburg maar o.a. ook uit Scandinavië die in het gastvrije Nederland heul vonden. In Groede bezocht men de Franse en Lutherse kerken alsmede een bakkeet.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 maart 1973
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 maart 1973
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's