Bekijk het origineel

Afzetting Makarios nu definitief?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Afzetting Makarios nu definitief?

2 minuten leestijd

Drie hoogeplaatste bisschoppen van Cyprus, die vorige maand verklaarden een synode te hebben gevormd om aartsbisschop (en president) Makarios af te zetten, hebben vrijdag meegedeeld dat deze afzetting nu van kracht is geworden. Zij hebben de bisschop van Paphos, mgr. Yennadios, benoemd tot fungerend aartsbisschop inplaats van Makarios, die nu de naam Michael Christodoulou Mouskos krijgt.

Makarios had al verklaard de aankondiging van de bisschoppen ongeldig te achten en niet van plan te zijn er tegen te protesteren.

De bisschoppen hadden hun besluit op 8 maart genomen. Makarios had een maand de tijd om hiertegen beroep aan te tekenen. Deze maand is nu verstreken. Hij is ervan beschuldigd, de kerkelijke wet te hebben 'overtreden door tegelijkertijd zowel een geestelijke al» een wereldlijke functie te bekleden.

Makarios is al president van Cyprus sinds het eiland in 1960 onafhankelijk werd. In februari werd hij zonder oppositie voor een derde ambtstermijn herkozen.

Orthodoxe geestelijken in verscheidene landen, waaronder de Sovjet-Unie, hebben Makarios gesteund en verklaard dat zijn „afzetting" onwettig lis omdat de betrokken synode niet op de juiste manier was gevormd.

GRIEKENLAND

Het rommelt niet alleen In de Grieks-Orthodoxe kerk van Cyprus. In Griekenland worden de gemoederen eveneens heftig beroerd. Het Griekse constitutionele gerechtshof sprak vrijdag uit dat de elf leden tellende heilige synode van de Grieks-Orthodoxe kerk ongrondwettig is en dat de 67 bisschoppen van de kerk bijeen moeten komen ter verkiezing van een nieuwe.

Impliciet verklaart de uitspraak de recente verwerping door de zittende synode van het ontslag van primaat Hieronymos, van nul en gener waarde. Volgens kerkelijke deskundige kringen blijft het ontslag van Hieronyraos van kracht, tenzij hij er zelf van terugkomt.

Het gerechtshof deed zijn uitspraak op verzoek van twee bisschoppen die hadden verklaard dat de synode illegaal was omdat xhaar leden door Hieronymos waren aangesteld en niet zoals vereist door het kerkelijk recht, gekozen.

De twee prelaten, Ambrosios van Elefüieroupolis en Augustinos van Fiorina, zijn beiden krachtige tegenstanders van Hieronymos, zo verklaarden kerkelijke kringen.

Hieronymos bood onlangs zijn ontslag aan om zijn gezondheidsredenen. De synode verwierp het, maar verleende de primaat daarentegen drie maanden ziekteverlof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 april 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Afzetting Makarios nu definitief?

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 april 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken