Bekijk het origineel

Adviseurs van Nixon nemen ontslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Adviseurs van Nixon nemen ontslag

Watergate-schandaal

5 minuten leestijd

WASHINGTON, dinsdag — President Nixon heeft gisteren bekendgemaakt dat minister van justitie Richard G. Kleindienst en drie belangrijke medewerkers van het Witte Huis zün afgetreden. Nixon benoemde minister van defensie Elliott Richardson tot waarnemend minister van justitie en coordinator van het federale onderzoek in het Watergateafluisterschandaal. Als medewerkers van het Witte Huis traden at „chefstaf" H. R. Bob Haldeman, adviseur voor de binnenlandse politie, John D. Ehrlichman en de presidentiële raadsman John Dean. In een verklaring zei Nixon dat Kleindienst „gevraagd had van z^n post als minister van justitie ontheven te worden, omdat hq van mening was dat hij zijn werk als hoofd van het departement van justitie niet op gepaste wijze zou kunnen voortzetten nu blijkt dat in het onderzoek naar de Watergate-affaire en de daarmee verband houdende zaken wellicht personen betrokken zullen zijn met wie hij nauwe vriendschappelijke en professionele relaties onderhield."

Nixon verklaarde dat hij Richardson zal voordragen als de nieuwe minister van justitie en dat hij deze in afwachting van de goedkeuring van zijn benoeming door de Senaat „heeft verzocht zich onmiddellijk met het onderzoek in de Watergate-zaak bezig te houden". „Als minister van justitie zal de heer Richardson de volledige verantwoordelijkheid en het volledige gezag op zich nemen voor de coördinatie van alle federale instanties bij de onthulling van de volledige waarheid in deze zaak en voor het aanbevelen van gepaste veranderingen in de wet om campagnemisbruiken van het soort zoals onlangs werd ontdekt, te voorkomen. Hij zal bij dit werk mijn volledige steun genieten".

Het Watergate-schandaal is het gevolg van de inbraak en het plaatsen van afluisterapparatuur in het hoofdkwartier van het nationaal Democratisch comité in het Watergate-gebouw afgelopen zomer, het heeft zich sindsdien uitgebreid tot een algemenere kwestie van politieke spionage. Nixon zei dat degenen die misdaden begingen daarvoor de volledige verantwoordelijkheid moeten dragen. Maar hij zei dat hij als man aan de top de algehele verantwoordelijkheid moest dragen voor wat er gebeurd was tijdens de campagne in 1972 om hem tot president te laten herverkiezen.

Voor het feit dat onjuiste handelingen zouden hebben plaatsgevonden binnen het Witte Huis of binnen de organisatie van mijn verkiezingscampagne zou de makkelijkste weg voor mij 2iijn om diegenen de schuld te geven die ik de verantwoordelijkheid had gegeven om mijn campagne te leiden zo zei Nixon. Maar dat zou een laffe houding zijn. In elke organisatie moet de man aan de top de verantwoordelijkheid dragen, zo zei hij. De verantwoordelijkheid behoort daarom hier, in dit ambt. Ik aanvaard deze verantwoordelijkheid. Nixon zei dat het nu van essentieel belang Is om het vertrouwen te herstellen in het Amerikaanse systeem en het zeker t e maken dat dergelijke misbruiken uit de politiek zouden verdwijnen en hij zei dat hij al zijn aandacht moest richten op de belangrijkere plichten van zijn ambt, met name het streven naar vrede.

H. R. Haldeman en John D. Erhlichman hoopten dat zij ondanks de Watergate-affaire zich op hun belangrijke posten in het Witte Huis zouden kunnen handhaven. President'"''Nixon heeft daar tot het einde toe waarschijnlijk ook op gehoopt. Dat kan niet gezegd worden van het aanblijven van adviseur John Dean, een ander vooraanstaand personage in deze afluisterzaak. Toen vandaag het einde van hun carrière in het Witte Huis kwam legde president Nixon er de nadruk op dat hij het moeilijk vond om de ontslagaanvrage van Haldeman en Erlichman te aanvaarden. Hij noemde hen „twee van mijn beste vrienden meest vertrouwde medewerkers". Vrijdag nog toonde Nixon in het openbaar zijn solidariteit met de twee mannen door hen mee te nemen op een rondrit door de staat Mississippi. De gehele staf van het Witte Huis was opgebouwd rond deze twee mannen en zijn adviseur voor buitenlandse aangelegenheden Henry Kissinger.

VERVALST

Vorige week gaf Erlichman toe dat hij aanwezig was toen waarnemend leider van de FBI Patrick Gray twee mappen overhandigd werden uit de kluis in het Witte Huis van een van de aanstichters van de Watergate-affaire, E. Howard Hunt. Gray zei dat hij orders had gekregen om de mappen te vernietigen. De mappen zouden vervalste documenten hebben bevat waarin de vroegere president John F. Kennedy in verband werd g&bracht' met de moord op de Zuidvietnamese president Ngo Dinh Diem in 1963.

Haldeman en Ehrlichman waren vrienden al vanaf hun studietijd aan de universiteit van Californië in Los Angeles. Zij waren beiden voortrekkers en lid van de Christian Science beweging. Veel republikeinen in het Congres en zelfs belangrijke figuren in de regering hadden niet veel op met Haldeman en Ehrlichman. Zij zagen hen als de voornaamste hinderpalen om in direct contact te treden met de president.

CONGRES

Gordon Strachan, wiens naam genoemd is in verband met de Watergate-affaire, heeft maandag ontslag genomen als algemeen adviseur van het Amerikaanse informatiebureau (USIA). Strachan was een voormalige medewerker van H. R. Haldeman, die maandag ontslag nam als stafchef van president Nixon. Strachan zei dat hij ontslag had genomen nadat hij gehoord had dat personen met wie hij nauw had samengewerkt in het Witte Huis maandag hun ontslag hadden aangeboden.

Amerikaanse Senatoren en leden van het Congres hebben maandag unaniem hun goedkeuring uitgesproken over het vertrek van drie presidentiële adviseurs die gemengd waren in de Watergateafluisteraffaire. Velen zeiden dat de waarheid nog steeds niet aan het licht is gekomen. De Democratische afgevaardigde John E. Moss uit Californië stelde voor dat het Huis van Afgevaardigden een speciale commissie zou instellen die een onderzoek zou instellen naar de „mogelijke betrokkenheid van de president hetgeen zou kunnen leiden tot een in staat van beschuldiging stellen van de president".

De evangelist Billy Graham, een goede vriend van president Nixon heeft maandag gezegd dat het Watergateschandaal een symptoom is van de losse moraal, de corruptie en de misdaad die zulk een groot gedeelte van de Amerikaanse maatschappij in zijn greep heeft. „Wat het land nodig heeft is dat men berouwvol voor de Heere op zijn knieën valt", zo zei bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Adviseurs van Nixon nemen ontslag

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken