Bekijk het origineel

De tarweprijzen stijgen over de hele wereld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De tarweprijzen stijgen over de hele wereld

Russisch-Amerikaans contact oorzaak van crisis

4 minuten leestijd

De over

tarweprijzen stijgen de hele wereld sterk. Daardoor wordt het brood duurder en vervolgens zuileii ook de prijzen van het vlees, eieren en melk stijgen. Het eind van de prijsstijging op de wereidgraanmarkt is nog niet in zicht en zelfs als er de volgende maand, wanneer de oogst binnenkomt, een zekere stabilisatie zou intreden, zullen de prijzen op geen stukken na gelijkenis tonen met die van zes maanden geleden.

In Chicago zijn de tarweprijzen in drie weken tijd veertig procent gestegen tot ofngeveer het drievoudige van vorig jaar, toen de Sowjet-Uuie contracten sloot voor de aankoop van twintig miljoen ton Amerikaanse tarwe ter waarde van ruim twee miljard dollar (omstreeks zes miljard gulden). Die fralasactie wordt veelal genoemd als de oorzaak van de crisis op de wereldmarkt voor tarwe. Deze verkoop en verkopen aan China hebben de Amerikaanse graanschuren vrijwel beroofd van hun exportmogelijkheden.

VOORRADEN

Van de grote vijf graanexportlanden hebben Argentinië, Canada en Frankrijk (als lid van de EEG) de uitvoer van tarwe verboden en heeft Australië weinig ten verkoop beschikbaar. Argentinië probeert zelfs tarwe uit de Verenigde Staten te betrekken. toe. Voor het seizoen 1973-74 wordt een recordoogst van 321 miljoen ton verwacht maar vermoedelijk zal dat nog niet voldoende zijn om in de vraag te voorzien. gen hebben de Verenigde Staten de export van sojabonen verboden, hetgeen opnieuw de graanprijs opdreef. Stijgingen van de kosten voor het voederen van dieren leiden 'naar vanzelf spreekt tot prijsstijgingen voor het uiteindelijke produkt, zoals vlees, kip en zuivel. minste een halve dollar per ton hoger dan voor levering in september, terwijl ten tijde van het oogsten normaal is dat de prijzen voor levering in augustus lager zijn dan voor latere levering.

CIRKEL

Deskundigen spreken van een vicieuze cirkel.

Het tekort aan tarwe heeft nog ernstiger vormen gekregen door de stijging van de vleespri,)zen, die voor de boeren aanleiding is meer tarwe voor voederdoeleinden en minder voor consumptie te verbouwen.

CRisrs

De produktie van veevoeder was al in een crisissituatie gekomen doordat de Peruaanse vismeelindustrie kwam stil te liggen als gevolg van het wegblijven van de ansjovis uit de viswateren.

Dat heeft geleid tot vraag waar graan als vervanging van vismeel met het gevolg dat de prijs verder steeg. Om hun eigen voorziening met veevoeder te waarbor

Binnen de EEG hebben grote speculatieve aankopen de opwaartse druk op de tarweprijzen nog vergroot. Handelaren doen aankopen om gebruik te kunnen maken van exportvergunningen van bijna een miljoen ton zachte tarwe die de Europese autoriteiten begin deze maand hebben afgegeven. Enkele dagen geleden besloot de Europese Commissie dat er geen uitvoervergunningen meer voor zachte tarwe zouden worden gegeven om te voorkomen dat de graanvoorraden van de gemeenschap uitgeput zouden raken als gevolg van verkopen waarmee men gebruik wilde maken van de hausse op de wereldmarkt. Vergunningen die al zijn verstrekt gelden tot het eind van de maand. De sterke kooplust die daarmee in verband staat heeft de prijzen sterk doen stijgen, vooral in Frankrijk, de voornaamste producent van zachte tarwe in de gemeenschap.

HOGER

De prijzen die daar voor levering van tarwe in augustus worden betaald zijn ten

In de Sowjet-Unie stelt men alles in het werk om dit jaar een recordoogst binnen te halen.

VERWACHTING

Het vorige record van 186.8 miljoen ton graan werd in 1970 bereikt en de oogst van verleden jaar kwam niet verder dan 168 miljoen ton als gevolg van vorst en droogte. Het vroege voorjaar en uitbreiding van het areaal van winter- en zomcrgraan zullen naar verwachting in veel streken van het land een zeer grote oogst met zich meebrengen. Desondanks heeft de Sowjet-Unie dit jaar nog contracten gesloten voor de aankoop van 3.5 miljoen ton tarwe en vier miljoen ton mais van de Verenigde Staten. Deskundigen in het westen schatten de graanoog.t in de SowjetUnie voor dit iaar tussen 185 en 193 miljoen ton.

Maatregelen tegen extreme ontwikkelingen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 augustus 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

De tarweprijzen stijgen over de hele wereld

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 augustus 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken