Bekijk het origineel

Overheid in industrie moeten samenwerken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overheid in industrie moeten samenwerken

EENVOUDIGE MAATREGELEN GEWENST TEGEN LUCHTVERVUILING

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De luchtverontreiniging neemt af. Volgens een rapport van het Koninklijk instituut van ingenieurs doet de industrie veel aan het daadwerkelijk terugdringen van de door haar veroorzaakte luchtvervuiling. De meeste vervuilingen nemen in omvang af en de vervuiling per produkt Hopt zelfs iterk terug.

De laatste jaren zijn er wezenlijke verbeteringen op gang gekomen en er zijn nog maar weinig fabrieksdirecteuren voor wie de aandacht voor de problemen van de luchtverontreiniging bij het fabriekshek ophoudt, zo wordt in een studie van het instituut geconcludeerd.

Volgens ir. J. W. van Reij, directeur-generaal voor milieuhygiëne, hebben de wettelijk afgekondigde en vrijwillig genomen maatregelen inderdaad hun invloed op het afnemen van de luchtverontreiniging.

„Een kwestie van zorg is dat het aantal oorzaken toeneemt — zoals het groeiende verkeer en de groeiende industrie", aldus ir. Van Beij. „Per onderdeel wordt de verontreiniging in ieder geval teruggedrongen. In sommige gevallen wordt de vervuiling zelfs tweemaal klei-' ner."

Het ministerie van volksgezondheid en milieuhygiëne vindt het werk op dit gebied van de ingenieurs lüelangrijk omdat er rapporten en oplossingen worden gegeven die een goed onthaal vinden bij het bedrijfsleven, zo merkte ir. Van Reij verder op.

De hoeveelheid vuil in de lucht kan aanzienlijk worden teruggebracht met betrekkelijk eenvoudige technische Ingrepen en geringe kosten, aldus het rapport. Het probleem is vooral een kwestie van politieke wil en organisatie (wetgeving, bedrijfbeleid en inspectie).

In het rapport wordt gezegd d^t er een beleid moet komen waarin de overheden en de industrieën samen ten volle hun verantwoordelijkheid kunnen dragen en hun kennis kunnen inbrengen.

Wanneer op deze wijze de vervuilers worden gedwongen om vaak zeer eeüvoudige maatregelen te nemen, dan kan de vervuiling tweemaal zoveel worden teruggedwongen. Er moet in Nederland volgens de rapporteurs een registratie komen van alle soorten vervuiling én hun oorzaken. Zo'n kadaster (dat al in West-Duitsland bestaat) zou In vier jaar tijds kunnen worden opgezet en lien miljoen gulden kosten. Een dergelijke staalkaart van Nederland is nodig om meer veranjtwoorde woon-, recreatie- en industriegebieden te kunnen aanwijzen en in te richten.

De samenstellers van het rapport vinden het ook nodig dat er een nader onderzoek wordt gedaan naar de schadelijke invloed van asbestvezels. Deze vezels komen vrij door de slijtage van koppelingsplaten en remvoeringen in het wegverkeer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Overheid in industrie moeten samenwerken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken