Bekijk het origineel

RALPH NADER BESCHULDIGT OLIECONCERNS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

RALPH NADER BESCHULDIGT OLIECONCERNS

3 minuten leestijd

WASHINGTON — Ralph Nader, de bekende Amerikaanse advocaat die op de bres staat voor de belangen van de consument, heeft gisteren de grote oiliemaatschappijen ervan beschuldigd dat zij opzettelijk een tekort aan olie en benzine creëren om daarmee goedkeuring af te dwingen voor de aanleg van een oliepijpleiling door Alaska.

Er wordt al jarenlang strijd geleverd over de aanleg van een pijpleiding tussen de oliemaatschappijen en natuurbeschermers. Milieudeskundigen vrezen dat een pijpleiding door Alaska grote schade zal toebrengen aan het landschappelijke en leefmilieu van deze Amerikaanse staat. Ook in het Amerikaanse parlement is de kwestie van een pijpleiding door Alaska een groot strijdpunt.

President Nixon heeft dit weekeinde olie op het vuur geworpen door in een boodschap aan het Amerikaanse parlement aan te dringen op goedkeuring voor de aanleg van een pijpleiding. Het was niet het enige plan van Nixon dat de woede opwekte van de milieubeschermers. De president zei, dat om een betere energievoorziening te verzekeren genoegen zal moeten worden genomen met een grotere luchtverontreiniging.

Nixon wil de Verenigde Staten binnen vijf jaar onafhankelijk maken van buitenlandse energiebronnen, waaronder de olie uit de Arabische staten, Amerika heeft onvoldoende olievoorraden om in zijn behoeften te voorzien.

• LUCHTVERVUILING

Andere energiebronnen, zoals steenkool, kernenergie zouden dit tekort aan olie kunnen goedmaken, al zou dit dan gepaard gaan — „tenminste tijdelijk" zoals Nixon zei — met een wat grotere luchtvervuiling.

Zo wilde de regering met het oog op het tekort aan huisbrandolie de normen verzachten die zijn gesteld op de mate van vervuiling bij het gebruik van dergelijke olie. Dit zal het mogelijk maken de invoer van buitenlandse olie voor verwarmingsdoeleinden te vergroten.

Ook wat de open mijnbouw betreft zal de regering vragen de beperkende maatregelen met het oog op de milieubescherming te verzachten.

Er is onmiddellijk al scherpe kritiek op de plannen van Nixon gekomen van Amerika's grootste vereniging voor milieubescherming, de Sierra club. „De president wil het vraagstuk van buitenlandse betrekkingen trachten op te lossen ten koste van het milieu in eigen land", zei voorzitter McCloskey. Volgeris hem zou Nixon er beter aan doen zich te concentreren op het tegengaan van verspilling en van aanwakkering van de consumptie, alsmede op bestraffing van overmatig energieverbniik.

TOKIO, maandag — Ni.ssan Motor Co. overweegt automobielen in Europa te assembleren om het hoofd te bieden aan de EEG-maatregelen tegen de import van Japanse automobielen, zo schrijft de Nihon Kaizai Shimbun vandaag. Volgens het blad is de onderneming voornemens automobielen te assembleren uit onderdelen, inclusief motor en transmissie, de in Turkije worden gemaakt. De nieuwe fabriek komt vermoedelijk in België.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

RALPH NADER BESCHULDIGT OLIECONCERNS

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken