Bekijk het origineel

WITBOEK ONTHULT VS-ACTIES IN LAOS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

WITBOEK ONTHULT VS-ACTIES IN LAOS

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Ondanks een uit 1969 daterende--wet. waarin het Amerikaanse grondtroepen wordt verboden Laotiaans grondgebied te betreden, hebben Amerikaanse militairen in 1970 meegedaan aan bijna 450 geheime infanterie-acties in dat land. zo heeft het ministerie van defensie maandag in Washington bekend gemaakt.

Tn totaal hebben er in de jaren van de Indochinese oorlog 3.638 infanterieakties op Laotiaans en Cambodjaans grondgebied plaats gevonden, aldus het ministerie. Bij een aantal van deze akties waren twee of meer pelotons troepen betrokken, die door soms wel 22 Amerikanen werden begeleid, zo maakte het Pentagon bekend.

Bijzonderheden over deze akties buitn het Zuidvietnamese grondgebied werden onthuld in een „witboek", dat door onderminister van defensie William P. Clements ter beschikking werd gesteld van de senaatscommissie voor de strijdkrachten. Senator Harold Hughes, die vragen gesteld heeft over de geheime sikties van het Amerikaanse leger • in' Laos en Cambodja, noemde het rapport van Clements „onvolledig en onaanvaardbaar".

In het rapport werd onthuld dat de Nationale Veiligheidsraad onder leiding van dr. Henry A. Kissinger zijn goedkeuring heeft verleend voor elk van de 3.875 Cambodjaanse bombardementsakties in 1969 en 1970 en tevens akkoord ging met de methoden om berichten over deze akties uit de kranten te houden. len. rr^&Vgjtfjj

Alle vijf mensen aan boord zijn om het leven gekomen

Het ongeluk deed zich voor toen ,de Hercules op een oefenvlucht was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

WITBOEK ONTHULT VS-ACTIES IN LAOS

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken