Bekijk het origineel

Een ander beleid moet boterbergen ^ uitbannen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een ander beleid moet boterbergen ^ uitbannen

Minister mr. T. Brouwer:

2 minuten leestijd

(Van onze redacteur binnenland) Er bestaan binnen de EEG plannen om de overproduktie van melk die zich ia ds lacdan van de gemeenschap manifesteert terug te dringen. Dit onthulde pstermiddag landbouwminister mr. T. Brouwer tijdens de algemene vergader;i!", van de Koninklijke Nederlandse Zuivelbond FNZ, die in Haarlem werd g"!:o"jden. ;

Zcals bekend resulteert de te grote melkproduktie in overschotten aan magere me'":pciscler en boter. Voor de beide produkten bestaan intervenitieregelingen d.'.v.-. dat niet ts verkopen hoeveelheden bij interventiebureaus kunnen worden injclsverd, die daar dan een minimumprijs voor betalen. Minister Brouwer maakte daar de kanttekening bij, dat hij wel eens de indruk had dat er misbruik werd remaakt van de interventiebureusa. Sommige bedrijven schijnen dit een pordkope verkooppoUtiek te vinden. Het vereist geen commercieel inzicht en men is altijd verzekerd van geld. 'v".a aVsTlei maatregelen prcberen do interventiebureaus de ingeleverde prcdukien te verkopen, meestal doarm ridel van prijsconcessies aan bepaalde If-nden of aan sommige groepen van de eigen bevolking. Toch blijken deze verkoopbevorderende maatregelen onvoldoende. Vooral vorig jaar groeide de „boterberg" tot grote hoogte. Tenslotte besloot men binnen de EEG over te gaan tot de verkoop varr een enorme partij — 800 miljeon pakjes — aan Rus'and. De prijs, ongeveer een kwartje per pakje, riep algemene verontwaardiging op. Maar volgens experts

Belangrijk acht minister Brouwer ook, dat de afzet van zuivelprodukten op de interne markt van dè Gemeenschap wordt bevorderd.

Een wijziging van de waardeverhouding tussen melkvet en melkeiwit kan hier aan bijdragen. Daartoe zou de interventieprijs van boter moeten worden verlaagd, terwijl magere melkpoeder hoger moet worden gewaardeerd.

Als derde component van een ander bele'd brak de minister een lans voor een grootscheepse aanpak van de voorlichting over de vele positieve eigen! schappen en bestanddelen van melk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Een ander beleid moet boterbergen ^ uitbannen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken