Bekijk het origineel

OPVANG

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OPVANG

3 minuten leestijd

Een probleem is ook de opvang van onderzochte mensen. Dr. J. Meijer, directeur van de centrale tot bestrijding der tuberculose maakt zich daar zorgen over.

Bij de consultatiebureaus zijn er geen moeilijkheden, want het personeel daar is gewend aan begeleiding tot aan huis toe. Bij de COPIH kunnen de dertig bedrijfsartsen voor de opvang zorgen, maar bij uitbreiding van het aantal geneeskundige diensten zullen zeker huisartsen in de arm moeten worden genomen, zo is de verwachting.

COPIH en consultatiebureaus gebruiken vrijwel dezelfde onderzoekmethode: eletro-cardiogram, meten van de bloeddruk, ademtest, bloed- en urineonderzoek, vaststellen van gewicht en lengte. De gegevens worden via een computer van TNO in Den Haag verwerkt.

Dr. F. H. Bonjer, leider van het COPIH-project, die twee jaar met deze methode heeft gewerkt, vindt dat het programma met ingang van 1 januari aanzienlijk kan worden vereenvoudigd. Een onderzoek zou daardoor niet meer de hele dag hoeven te duren.

Zo openhartig (en leugenachtig!) sprak Van Meerwijk eerst, nadat hij de kolonel behoorlijk had bewerkt en vrijwel zekerheid had, dat deze zou toehappen. Wat dan ook werkelijk het geval was. Afgesproken werd, dat Van Meerwijk zich met de Fransen in verbinding zou stellen, en dan zou Pain et Vin wel nader van hem horen. Enige weken geleden had Van Meerwijk, die zijn dienstmaagd ontslagen had, om geheel vrij man te zijn, de afloop van zijn bemoeiingen aan de agent van Frankrijk meegedeeld, die daarover zich uitermate tevreden had getoond. Thans stond hij weer voor de winkelier. ,,Kom binnen", zei deze. „Het is koud". En hij wierp enige blokken op het vuur in de haard. „Dit weer komt ons van pas", merkte de vreemdeling veelbetekenend op. „Gaat het er op los?" vroeg Van Meerwijk. „Ja, maar niet zoals ik het zo gaarne had gewild en zoals ook de eenvoudigste en zekerste weg zou zijn", antwoordde Frangois op ietwat spijtige toon. „Hoe bedoel je dat?"

„Luister, dan zal ik je het plan meedelen. Wij zijn alleen?" Nooit verloor deze geroutineerde spion de voorzichtigheid uit het oog.

„Zoals altijd. Niemand beluistert ons", zei de winkelier, „'t Is de bedoeling, dat overmorgen generaal Luxembourg in eigen persoon met een sterke troepenmacht naar Woerden zal trekken".

„Maar..." waagde de winkelier op te merken. „Stil nou!" beval de ander. „De tocht gaat over het ijs, dat al sterk genoeg is, voorbij Woerden, Zegveld, dit dorp en hoe die verdere dorpen mogen heten. Het doel is om Leiden bij

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

OPVANG

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken