Bekijk het origineel

eigen weren zich goed naast onze troepen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

eigen weren zich goed naast onze troepen

Generaal Meijnderts houdt zich op de vlakte tegenover Kamercommissie

3 minuten leestijd

SOLDAU — „Ik kan tevreden zijn over de eerste oefendag," aldus het commentaar van luitenant-generaal F. E. Meijnderts, commandant van het eerste legerkorps en belast met het centrale commando van de legeroefening „Big Fcrro", nadat donderdagochtend in alle vroegte (05.00 uur) de schijnoorlog in het uitgestrekte Noordduitse laagland in alle hevigheid was losgebarsten. De commandant vertelde donderdag omstreeks middernacht in het perscentrum te Ostenbolz (ten noorden van Hannover) over zijn eerste beviudingen.

gevechtsacties worden beoordeeld -loor ruim driehonderd onpartijdige scheidsrechters, die bij alle onderdelen aanwezig zijn", aldus generaal Meijnderts.

KAMERCOMMISSIE

Een aantal leden van de vaste kamercommissie voor defensie verblijft al enkele dagen in het oefengebied om van dichtbij kennis te nemen van de vorderingen van de Nederlandse militairen. Zo zagen ze een pantserbrigade en een tankbataljon in actie en ze bezochten onderdelen als de veldartillerie, genietroepen en luchtmacht. Öok veerden de kamerleden geanimeerde duscussies met dienstplichtigen en onderofficieren. Gisteren is een bezoek aan het Oostduitse grensgebied gebracht. Vrijwel alle kamerleden wilden dit gebied „weleens zien". Alleen PPR-fractieleider De Gaaay Fortman liet weten niet voor een dergelijk bezoek te voelen, omdat hij dat provocerend achtte.

Ook de kwestie van de oefenterreinen in Nederland is op de nachtelijke persconferentie nog ter sprake gekomen. De heer Meijnderts zei, dat de l>estaande oefenterreinen in Nederland toch we! hun nut hebben voor acties maar het is duidelijk, gezien de sterke evolutie van de voertuigen en de grotere omvang van de oefeningen dat er steeds uitgebreider terreinen nodig zijn. Over het feit, dat enkele leden van de vaste Kamercommissie voorstander zouden zijn van het in de doofpot stoppen van plannen voor nieuwe oefenterreinen (omgeving van Eindhoven, Terapel en op de Veluwe) moest hij het antwoord schuldig blijven. „Ik blijf er bij, dat kleine oefenterreinen in ons land nodig zijn", zo zei hij.

RUSSEN KWAMEN KIJKEN

Dezer dagen zal minister Vredeling een kijkje bij „BIG FERRO" komen nemen en voorts zal vlak voor het einde van dë oefening prins Bemhard in zijn functie van inspecteur-generaal van de strijdkrachten acte de presence geven. Volgens enkele Nederlandse officieren hebben donderdag enkele Russen — van de in West-Duitsland gestationeerde Russische militaire missie — geprobeerd een glimp van de oefening op te vangen. Ze reden per auto naar Hannover en later naar Soltau in het oefengebied. „Het zijn routineritjes" zo werd opgemerkt.

VOORSTANDER

Generaal Meijnderts heeft ruim twee Jaar aan deze oefening „gedokterd" en hij is er van overtuigd dat het rendement van „BIG FERRO" minstens zo groot is als dat van de twee kleinere oefeningen, die de Nederlandse militaiWederlondse militairen van een luchtafweereenheid bewaken een brug, die door de Duitse genie met Nederlands materiaal was geslagen in het oefengebied van Big Ferro. ren vorig jaar hebben gehouden. „Deze oefening is in haar nieuwe opzet veel reëler, waarbij in tegenstelling tot (^e oefeningen volgens een draaiboek de vele uren „niets doen" vrijwel worden uitgesloten.

Een snelle eindconclusie over deze multinationale legeroefsning zal niet mogelijk zijn. Na afloop gaat de generaal een uitvoerige analyse maken en uiteindelijk gaan er aanbevelingen naar minister Vredeling. „Ik ben wel voorstander van het houden van dergelijke oefeningen om de twee of drie jaar en ik geloof ook, dat de Duitse autoriteiten dit ideale oefenterrein nog lange tijd voor ons ter beschikking zullen wilier stellen", aldus generaal Meijnderts.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

eigen weren zich goed naast onze troepen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken