Bekijk het origineel

VRIJGEZEL CARL GU STAAF (27): JONGSTE MONARCH TER WERELD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VRIJGEZEL CARL GU STAAF (27): JONGSTE MONARCH TER WERELD

2 minuten leestijd

CARLGUSTAAF

De dood van zijn 90-jarige grootvader Gustaaf Adolf komt op een tijdstip dat de 164 jaar oude grondwet wat betreft het koningschap ingrijpend gaat worden gewijzigd. De grondwetswijzigingen die in dë lente 1974 door liet Zweede parlement moeten worden goedgekeurd — een formaliteit — reduceren de konmg tot een louter symbool van de natie.

De invloed en de macht die de vorsten van dit Scandinpvische welvaartsland nog restten worden met het de afgelopen maand maart ingediende grondwetsontwerp van de al meer dan 40 jaar regerende sociaal-democraten tot niets teruggebracht. Overeenkomstig de door zijn overgrootvader Gustaaf Adolf 5 ingestelde traditie zal de 27-jarige troonopvolger de lege huls van het koningschap zonder kroningsplechtlgheid overnemen.

Toch heeft het leven van Carl Gustaaf tot dusverre in het teken •gestaan van de immer naderende datum waarop de oudste monarch ter wereld zou worden opgevolgd door de jongste.

,.Ik ben bereid om hard te wenken in mijn funktie als koning van het Zweedse volk", zo verklaarde de kroonprins in een recent interview. De koninklijke familie heeft moeite noch kosten gespaard om Carl Gustaaf te vormen tot een modem en ruim deinkend staatshoofd.

Gewone man

De nieuwe koning beschouwt zichzelf graag als een gewone man en eens heeft hij gezegd dat, als hij geen prins was geweest, hij wellicht boer was beworden, maar dat hij toch niet geneigd zou zijn zijn kroon te ruilen voor een boerderij.

Hij is geboren op 30 aprü 1946 in het koninklijk paleis van Haga, dat bulten Stockholm staat. Hij is de enige zoon van wijlen prins CJustaf Adolf en Prinses Sibylla, die een prinses was uit het Duitse geslacht van Saxen-Coburg.

Carl Gustaaf heeft zijn vader eigenlijk nooit leren kennen want hij was pas een jaar oud toen deze onkwam bij een ongeluk met een KLM-machine bij het Kopenhaagse vliegveld Kastrup. Bij dat ongeluk kwam ook de vermaarde Amerikaanse zangeres en actrice Grace Moore om het leven. ..Wellicht zou ik anders geworden lijn als hij was blijven leven", zei Carl Gustaaf onlangs tot verslaggevers. Hij is opgevoed door zijn grootvader en zijn moeder. Deze laatste overleed, na een lange ziekte, op 28 november 1972.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VRIJGEZEL CARL GU STAAF (27): JONGSTE MONARCH TER WERELD

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken