Bekijk het origineel

Revaluatie is onderdeel van pakket maatregelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Revaluatie is onderdeel van pakket maatregelen

Om prijsstijging tot zes procent of minder beperkt te houden

3 minuten leestijd

(vervolg van pag. I) In het algemeen wordt door de revaluatie van de gulden Nederland voor de buitenlander wat duurder en wordt het buitenland voor de Nederlander wat goedkoper.

De minister van financiën, dr. W. F. Duisenberg, zei bij de bekendmaking van de opwaardering van de gulden, dat de revaluatie een onderdeel is van een pakket van maatregelen om de prijsstijgingen volgend jaar terug te dringen.

„Zonder maatregelen zouden de prijzen weer oplopen met acht procent, maar we vertrouwen het nu tot een prijsstijging van zes procent of minder beperkt te houden.

Volgens de minister is onze exportpositie sterk genoeg om het nadeel van de revaluatie te kunnen dragen. „We kunnen een stootje wel verdragen", zei hij.

Minister Duisenberg kondigde aan dat de regering een pakket maatregelen op stapel heeft staan die gericht zijn op doorbreking van de steeds groeiendf» inflatie en verbetering van de werkgelegenheid op korte en vooral ook op langere termijn.

Deze maatregelen zal koninging Juliana morgen in de Troonrede nader uiteen zetten.

Minister Duisenberg noemde de revaluatie en de nog te nemen maatregelen een frontale aanval op de twee voornaamste problemen waarmee ons land te kampen heeft: inflatie en werkloosheid.

Hij gaf toe dat revaluatie eerder een negatief effect heeft op de werkgelegenheid, al zal een verminderde inflatie op de duur ook daarop een gunstige invloed uitoefenen.

„Maar revaluatie is een onderdeel van de pogingen het van jaar op, jaar toenemende tempo van prijsstijgingen om te buigen, al zal Nederland op zijn eentje onmogelijk de inflatie in de wereld kunnen bestrijden. Bovendien hebben wij een 'werkloosheidspeil dat niet voldoende schijnt te willen dalen. Wij hopen met onze maatregelen de werkloosheid in 1974 tot beneden de honderdduizend man te kunnen doen dalen".

Minister Duisenberg zei dat het overleg met België en Luxemburg over de revaluatie van de gulden al lang geleden is begonnen.

„Het eerste gesprek hierover had In juli plaats. Wij hebben België er toen op attent gemaakt wat bij ons leefde.

BESPREKINGEN
Ruim een week geleden zijn de feitelijke besprekingen over deze zaak begonnen met de Belgische minister van financiën thuis in Gent".

De directie van de Nederlandsche Bank, aan wie advies is gevraagd over de maatregel, heeft zich daarmee kunnen verenigen. De Koninkrijkspartners, de Europese Commissie — dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap, de overige lidstaten van de EEG en het Internationale Monetaire Fonds zijn tijdig van de Nederlandse maatregel op de hoogte gesteld. De Belgische minister van financiën. De Clercq, zei dat België een zo volledig mogelijke werkgelegeidieid wil handhaven en dat er daarom geen wijziging wordt gebracht in de waarde van de Belgische frank.

RISICO'S

„Aan ons besluit om niet met Nederland mee te gaan rev^lueren zijn wel bepaalde risico's verbonden. Het voorbeeld van West-Duitsland bewijst evenwel dat een opwaardering van een munt niet altijd duidelijk bijdraagt tot een verminderd inflatiepercentage."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Revaluatie is onderdeel van pakket maatregelen

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken