Bekijk het origineel

HEBT U GELEZEN?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

HEBT U GELEZEN?

5 minuten leestijd

Sprookje
Het „Centraal Weekblad" van de Geref. Kerken haalt uit een harer kerkboden (plaatselijke edities) een sprookje aan van een correspondent. Dat luidt:

„Er was eens... (Zo beginnen alle sprookjes, en zo ook dit.) Er was eens een gemeente, een kerkelijke gemeente wel te verstaan, ergens in Nederland, waarvan de leden rijk waren: als er dienst was in de kerk, stonden de omliggende straten vol auto's, en na de dienst thuisgekomen, draaide men aan de knop van de T.V., en keek naar programma's van verre landen, maar echt gelukkig was men niet.
En er kwamen nieuwe leden in die kerk, uit verre streken en uit vreemde landen, en men was nieuwsgierig naar hun herkomst, en hun beroep en banksaldo, maar echt bewogen met hun situatie was men niet. En men ging naar de kerk, en men deed zijn plicht, en men stuurde zijn kinderen naar catechisatie, en besprak de preek tijdens de koffie, maar echt samen leven deed men niet.
En men restaureerde de kerk, liet het kerkkoor zingen in nieuwe gewaden, en zorgde voor goede koffie bij de gemeentevergaderingen maar de eenzamen kwamen niet.
En de commissie van beheer was zeer actief, evenzo de kascontrolecommissie, en alle andere commissies, en men besprak „de moeilijkheden in onze kerken" op vele vergaderingen, maar gevangenen bezoeken deed men niet.
En men maakte zich druk om vele kleine zaken, maar bracht het gebod van de naastenliefde niet in praktijk, en in de hemel kende men deze gemeente niet."

Discriminerend
Dr. A. H. van den Heuvel vindt niet onverdeeld waardering voor zijn verslagen van de reis van de delgatie van de Raad van Kerken naar de USSR. Prof. dr. KL. Runia spreekt in het Gereformeerde „Centraal Weekblad" zo zijn twijfels uit over diverse bevindingen.
Prof. Runia bestrijdt dr. Van den Heuvel met de auteur van „protestanten in Rusland", dr. J. A. Hebly, die een tamelijk gezaghebbend boek schreef dat grotelijks de instemming verwierf van dr. Van den Heuvel. Pro. Runia:

In een artikel in Hervormd Nederland van vorige week heeft Dr. A. H. Van den Heuvel het volgende van deze laatste groep gezegd: ,,Over de niet-officiële baptisten-groepen - de zogenaamde initiativniki konden wij officieel niet veel te horen krijgen. Die moeten bezocht worden in de nacht. Zelf spreken zij soms over honderdduizend, soms over vijfmaal zo veel. Van hun mensen worden er ieder jaar enkele tientallen gearresteerd, omdat zij de wet overtreden. Maar dat schrikt hen niet af. Integendeel , vaak zijn gevangenen - nu immers niet meer ondergronds! - de beste evangelisten."
Hij vervolgt dan: ,.De Initiativniki zijn erg conservatieve groepen, die de staat vaak in het geheel niet erkennen, hun kinderen niet laten inenten, medische hulp weigeren en een eigen subcultuur vormen. Maar zij hebben voor hun geloof alles over zelfs wanneer hun kinderen aan de ouderlijke macht worden onttrokken." Deze opmerkingen over het „conservatisme" van deze mensen klinken wel wat rijkelijk discriminerend. Ze worden daarmee wel in een bepaalde hoek geduwd. Uit het boek van Dr. Hebly heb ik helemaal niet de indruk gekregen, dat het daar nu specifiek op vastzit."

Muggenmedaille
In het r.k.-missieblad „Bijen" werd het volgende bericht gelanceerd: De regering van de Westafrikaanse staat Sierra Leone heeft besloten de Anophelesmug, de verspreider van de malaria, te eren omdat hij een vernietiger van de blanke is en vanwege zijn strijdbare eigenschappen het land de naam heeft gegeven van „het graf van de blanke man". Er is een speciale Anophelesmedaille vervaardigd, die aan die inwoners van Sierra Leone wordt opgespeld die zich door dapperheid onderscheiden hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

HEBT U GELEZEN?

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken