Bekijk het origineel

Oefening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oefening "Big Ferro" een groot succes

3 minuten leestijd

OSTENHOLZ — De commandant van het eerste legerkorps luitenant-generaal Meynderts, die tijdens de duur van de oefening Big Ferro in de omgeving van de Lunenburgerheide een groot contingent Duitsers onder zijn bevelen heeft en zelfs nu ook Franse parachutisten, kon het weekeinde ingaan met een lofprijzing voor de gang van zaken van de commissie voor de defensie in de Tweede Kamer. De voorzitter van deze commissie de heer J. van Elzen, heeft namelijk namens alle kamerleden, die de afgelopen week de oefeningen te velde hebben meegemaakt, zijn waardering voor de prestatie kenbaar gemaakt. Een waardering die overigens voor een ieder van hoog tot laag geldt.

De commissie-leden hebben er zich niet met een Jantje van Leiden afgemaakt, maar hebben zich veel moeite en tijd getroost om persoonlijk te gaan zien hoe er werd gewerkt en in talloze gesprekken met de troep te velde ervaren, hoe de oefening bij de Nederlandse militairen is overgekomen. Bij vele eenheden werd het weekeinde gebruikt om de ontbeerde slaap in te halen om waar mogelijk een der vele kerkdiensten bij te wonen. De belangrijkste daarvan was ongetwijfeld de oecumenische dienst bij het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers op het terrein van het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ds. Tjerk van der Houw, zelf een ex-gevangene, met aalmoezenier Van Velzen een dienst leidde die door commandotroepen, Franse parachutisten en de in de buurt gelegerde onderdelen werd bijgewoond. Ook de vrijwel voltallige kamercommissie was voor het bijwonen van deze sobere plechtigheid naar Bergen-Belsen overgekomen.
Er zijn in het weekeinde weinig of geen ongelukken van betekenis voorgevallen, en het aantal uitvallers blijft dan ook nog steeds laag. Sommige officieren tonen tijdens de gedwongen rust een grote vindingrijkheid om hun mensen prettig bezig te houden. Anderen weten met veel initiatief een gunstige wending te geven aan door omstandigheden veroorzaakte moeilijke situaties. Zo kwam een luitenant, wiens peloton zonder water zat - op de gedachte bij de plaatselijke brandweer zijn watertanks te laten vullen, hetgeen de Duitsers overigens met veel plezier deden. De schade, die tot nu toe aan de Duitse wegen is aangebracht, blijkt zeer gering te zijn en beperkt zich voornamelijk tot de bermen van secundaire wegen, die veelal door eigen beheer en met handkracht konden worden hersteld. Die toestand plus een nog steeds goed moreel trof de minister van defensie, ir. H. Vredeling aan, toen hij zondagavond vanuit Nederland in de omgeving van het Duitse oefenterrein arriveerde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Oefening

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken